Німеччина перевищить оборонний норматив НАТО у 2024 році

Німеччина у поточному році різко наростить видатки на оборону до рекордних 90,6 мільярда євро, що становитиме 2,12% від обсягу її ВВП. Таким чином, ФРН упевнено виконає норматив НАТО із забезпечення військових потреб на рівні 2% ВВП.

Про це повідомив Генсек Альянсу Єнс Столтенберг, представляючи у вівторок прогнози НАТО на 2023 рік. Загалом двовідсоткову квоту мають виконати 23 з 32 країн-членів блоку.

“Союзники по НАТО збільшують оборонні витрати цього року на 18 відсотків. Це найбільше зростання за багато десятиліть”, – зазначив Столтенберг під час зустрічі з президентом США Джо Байденом у Білому домі.

Зростання військових бюджетів країн НАТО пов’язане з російською агресією проти України. Німеччина вперше досягне встановленого у 2014 році нормативу завдяки рішенню виділити 100 мільярдів євро на модернізацію Бундесверу.

У 2014-му лише США, Британія та Греція витрачали 2% ВВП на оборону. Минулого року квоту вже виконували або перевищували 11 країн Альянсу.

Утім, потенційний суперник Байдена на майбутніх виборах, експрезидент Дональд Трамп, неодноразово критикував союзників за недостатні оборонні бюджети. Зокрема, він погрожував США не надавати допомогу тим країнам Альянсу, які “замало витрачають на військові потреби”.

Столтенберг взяв Трампа під захист, заявивши, що той насправді “критикував членів НАТО, які недостатньо інвестували в Альянс, а не саму організацію”.

Водночас зростання оборонних видатків країн-членів посилить обороноздатність НАТО в умовах російської агресії та допоможе зберегти трансатлантичну єдність.

Джерело: DW

Читати також:

Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки знадобиться – заява Шольца

Світлина з мережі X

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja