Німеччина допоможе Україні відновити електромережі

Німецький державний банк розвитку KfW надасть “Укренерго” 45 мільйонів євро на ремонт та зміцнення енергомереж після російських обстрілів. Міністерка економічної співпраці та розвитку ФРН Свенья Шульце відвідала Київ та була засмучена звільненням віцепрем’єр-міністра Олександра Кубракова, який відповідав за відбудову України.

Німеччина надасть Україні допомогу у відновленні та зміцненні електромереж, які зазнали серйозних руйнувань від російських ракетних атак. Про це 9 травня повідомило Міністерство економічної співпраці та розвитку ФРН під час візиту міністерки Свеньї Шульце до Києва. “Україна зможе пережити війну та відновитися лише за умови справної електромережі, — наголосила Шульце. – Саме тому Росія останнім часом цілеспрямовано бомбардує українську енергетичну інфраструктуру. Проте Росії не вдасться досягти успіху в цьому”.

У рамках енергетичної співпраці між Берліном і Києвом німецький державний банк KfW за дорученням міністерства уклав з оператором “Укренерго” грантову угоду на 45 млн євро. Кошти підуть на ремонт пошкоджених ділянок електромереж, а також на підвищення їхньої захищеності, ефективності та стійкості до атак. Ще одна мета партнерства — приєднати українську енергосистему до європейської.

Підготовка міжнародної конференції з відбудови України

Під час візиту Шульце зустрілася з Президентом Зеленським та міністром енергетики Галущенком. Сторони обговорили німецьку й світову підтримку у підготовці кадрів та зміцненні місцевої влади для відновлення України.

Важливою метою візиту міністерки стала підготовка масштабної конференції з відбудови України 11-12 червня у Берліні. Там, зокрема, обговорюватимуть підтримку малого та середнього бізнесу в Україні та пошук фахівців для відновлювальних робіт. Очікується участь близько 1500 делегатів, у тому числі глав держав і урядів. У зв’язку з цим Шульце відвідала “Саміт міст і регіонів” у Києві.

Звільнення українського партнера засмутило німецьку міністерку

Проте по прибутті до Києва Свенью Шульце спіткала несподівана новина: напередодні Верховна Рада звільнила віцепрем’єр-міністра із питань відбудови Олександра Кубракова, який мав готувати берлінську конференцію разом з німецькою міністеркою.

Шульце назвала звільнення міністра розвитку громад, територій та інфраструктури “дуже і дуже сумною” для неї звісткою. На її думку, Кубраков енергійно боровся з корупцією і досяг значних успіхів. “Разом з ним ми просували багато проєктів”, – зазначила вона.

Джерело: DW

Читати також:

Німецький віцеканцлер Роберт Хабек відвідав Київ

Світлина з мережі X

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja