Жінки у системі правосуддя в Німеччині, історичний вивід і сучасність

Марія Отто була першою жінкою, яку прийняли до адвокатури в Німеччині рівно 100 років тому – 7 грудня 1922 року. Однак непросто відстежити, коли жінка вперше зайняла посаду прокурора в Берліні. Відомо, що вже були жінки-прокурори у 1957 році.

Оскільки в 1954 році Конференція міністрів юстиції почала цікавитися тим, скільки суддів і прокурорів насправді є в країні та в окремих федеральних землях. 1 січня 1957 року відповідь із (Західного) Берліна була: 98 осіб.

22 січня 1957 року федеральне міністерство юстиції під заголовком «Дуже терміново!» – постійно вживаючи іменник чоловічого роду в дусі того часу – знову запитало: «На пленарному засіданні Бундестагу це питання незабаром буде підняте, надайте Федеральному уряду інформацію про те, скільки жінок є суддями та прокурорами або засідателями на судовій службі». Відповідь із (Західного) Берліна: два прокурори з 98 є жінками.

Зрештою, до 1 січня 1959 року в Берліні їх кількість в судовій системі зросла втричі, і в берлінській прокуратурі чергували два прокурори та чотири засідателі жінки. Порівняно зі 121 прокурором, частка все ще була низькою – 4,96 відсотка. Тим не менш, в прокуратурі Берліна вона була майже вдвічі вищою, ніж середня по країні. У своєму аналізі від 12 березня 1959 року Федеральне міністерство юстиції заявило: «Частка жінок у всіх суддях і прокурорах все ще низька — 2,5 відсотка».

Для правоохоронних органів у Берліні простежується чітка тенденція, у якій 1990 рік став переломним моментом. І ця тенденція продовжується: в прокуратурі Берліна тепер переважно жінки: у 2021 році 206 прокурорів були жінками із загальної кількості 357 осіб. Це відповідає частці 57,7 відсотка.

Предметом широкого кола міркувань і планів є питання, як можна забезпечити збільшення частки жінок у судовій системі з вищим рівнем заробітної плати. Зараз оплата у жінок все ще нижче 50 відсотків від чоловічої. У Генеральній прокуратурі, наприклад, частка жінок становить лише 32,6 відсотка, тобто 14 жінок.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja