Українці в Німеччині працюють, зайнятість досягла історичного максимуму

Ринок праці у Німеччині характеризується стійкістю, незважаючи на війну в Україні, високу інфляцію і різко збільшені витрати на електроенергію. Федеральне агентство з праці повідомило сьогодні, 2 листопада 2022 року, що число безробітних в жовтні скоротилося на 43 000 чоловік і зараз шукає роботу 2,442 мільйона працівників. Рівень безробіття знизився на 0,1 процентного пункту до 5,3 відсотка.

Складна економічна ситуація все ж таки залишає свій слід на німецькому ринку праці. Зниження безробіття можна пояснити звичайним для цієї пори року осіннім підйомом, який був слабшим, ніж у попередні роки. Це є наслідком економічного спаду і, на відміну від минулих місяців, більше не пов’язано з тим, що біженці з України оголошують себе безробітними, заявила голова правління Федерального агентства з праці Андреа Нахлес.

Щоб отримати дозвіл на роботу як біженець у Німеччині, потрібно отримати відповідний дозвіл на проживання. Перебуваючи на підставі безвізу або з шенгенською візою, українцям заборонено працювати. Базовий дозвіл на роботу видається разом із дозволом на проживання, навіть якщо ще не має конкретної пропозиції роботи. Після онлайн-звернення з заявою щодо дозволу на проживання, приходить документ у форматі PDF як підтвердження. З цим документом можна відразу приступати до роботи. Дозвіл на проживання для тимчасового захисту в Німеччині зараз надається на два роки.

Також для початку роботи потрібен податковий номер. Влаштуватися на роботу, якщо ще немає ідентифікаційного номера можна. У цьому випадку потрібно подати його протягом трьох місяців. Ідентифікаційний номер автоматично приходить поштою після реєстрації місця проживання. Якщо не має постійного житла, і не можна зареєструвати своє місце проживання, але вже є праця, потрібно подати заяву на отримання ідентифікаційного податкового номера в податковій інспекції району, де фактично проживаєте.

Число зайнятих досягло історичного максимуму з початком осіннього пожвавлення у вересні. Зайнятість збільшилася на 239 000 до 45,6 мільйона, повідомило сьогодні Федеральне статистичне управління. Попередній максимальний показник працюючих людей, які проживають в Німеччині, з листопада 2019 року був побитий.

Працівник у Німеччині має певні права незалежно від статусу проживання: право на встановлену законодавством мінімальну заробітну плату та певну кількість днів відпустки. У деяких випадках сумнівні оголошення про роботу спрямовані проти українських біженців. Це стосується, зокрема, клінінгової та будівельної індустрії. Найважливіше правило: не підписувати трудовий договір, зміст якого не зрозумілий.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja