Заарештовано підозрюваного в замаху на вбивство співробітників посольства України

Іспанська поліція, після надісланих поштою бомб до українського посольства наприкінці листопада, заарештувала 74-річного чоловіка.

У листопаді прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес та українське представництво, серед інших, отримали поштою вибухові пристрої. Наразі підозрюваного заарештовано. За повідомленням ЗМІ, сліди ведуть до росії.

Підозрюваний був заарештований приблизно через два місяці після серії замахів в Іспанії з використанням листів із бомбами. Влада підтвердила інформацію, що 74-річний чоловік був заарештований на дорозі в Міранда-де-Ебро, приблизно в 300 кілометрах на північ від Мадрида.

Іспанський уряд тоді не виключав, що серія поштових бомб наприкінці листопада може бути пов’язана з війною в Україні. Шість листів були надіслані, зокрема, прем’єр-міністру Педро Санчесу та посольствам США й України. Міністр оборони Маргарита Роблес і Центр супутникового зв’язку ЄС на авіабазі в Торрехоні також отримали по одному такому листу.

Листи містили саморобні механізми з відносно невеликою кількістю піротехнічних матеріалів і з невеликими металевими кульками. Вибухнула, лише одна. Співробітник українського посольства отримав поранення.

Ці інциденти викликали побоювання, що війна в Україні може призвести до нападів і спроб дестабілізації всередині ЄС. Як наслідок, в Іспанії були посилені заходи безпеки.

Як нещодавно повідомила «New York Times» з посиланням на американські та європейські кола безпеки, серія поштових бомб могла бути надіслана мережею бойовиків, що діяла за вказівкою російських спецслужб. Згідно зі звітом, розглядалися можливі зв’язки з радикальним угрупованням «російський імперський рух». Деякі члени цього утворення перебувають в Іспанії і мають зв’язки з місцевими правоекстремістськими організаціями тамтешнього походження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja