В Манчінге викрадена з музею найбільша кельтська знахідка золота 20 століття

Влітку 1999 року у районі Манхінг була виявлена під час розкопок найбільша за останнє століття знахідка кельтського золота, яке походить з першого століття до нашої ери. З 2006 року скарб виставляється в музеї в районі Pfaffenhofen/Ilm і з того часу був його головною визначною пам’яткою.

Так званий Oppidum Manching вважається видатним кельтським поселенням, в якому археологи продовжують працювати і досі. Баварське державне відомство з охорони пам’яток зараховує поселення до найважливіших археологічних пам’яток на північ від Альп. Про важливість Манчінга знають і злочинці. На початку травня грабіжники вирили близько 140 ям на місці наукових розкопок.

У вівторок, 22 листопада 2022 року, в Манчінге поліція отримала екстрений виклик, до музею під’їхав патруль поліції. Однак, виявилось що викрадені культурні цінності, вартістю яких перевищує 3000 євро. До музею прибули слідчі з відділу мистецтва. Зараз відомо лише те, що грабіжники «незаконно» проникли в будівлю. Скляна вітрина з монетами була розбита. Злодії вкрали з музею 483 золоті монети  вагою близько чотирьох кілограмів. Класичну вартість золота за денним курсом ще належить визначити. Однак вартість колекції становить кілька мільйонів євро.

Також слідчі перевіряють, чи є зв’язок з іншою справою в Манчінге. У технічному приміщенні Telekom у Манчінгу грабіжники обірвали кілька оптоволоконних кабелів. У результаті 13 000 побутових і бізнес-клієнтів Telekom у регіоні втратили доступ до Інтернету та телефонного зв’язку, а разом з цим зв’язок сигналізації музею з поліцією. Тому можна припустити, що за обома крадіжками стоять ті самі злочинці. Державне управління кримінальної поліції Баварії поки не прокоментувало це припущення.

Про можливу долю награбованого золота можна лише здогадуватися.   Поліція припускає, що зловмисники або спробують незаконно продати горщик із золотом на арт-ринку, або переплавлять його.«Втрата кельтського скарбу — це катастрофа, золоті монети незамінні як доказ нашої історії», — заявив міністр мистецтва Баварії Маркус Блуме. Культурна втрата є величезною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja