Ракети Taurus не змінять хід війни в Україні, – Пісторіус

У понеділок, 6 листопада, німецький міністр оборони Борис Пісторіус висловив сумніви щодо того, чи може передача Україні крилатих ракет Taurus кардинально вплинути на перебіг воєнних дій у конфлікті з Росією.

Він зробив цю заяву на конференції NATO Talk у Берліні, повідомляє Укрінформ.

“Не вважаю, що ці ракети стануть ключовим чинником перемоги”, – зазначив Пісторіус.

Він додав, що поки що нічого нового не вирішено щодо передачі німецьких ракет Україні. Міністр оборони Німеччини підкреслив, що при наданні допомоги Україні його країна повинна враховувати власні інтереси, хоча він не уточнив, на що саме мав на увазі.

Пісторіус також зазначив, що Федеральний уряд Німеччини повинен ретельно обдумувати кожен крок у питанні постачання озброєнь, і рішення приймаються обережно.

“Американські ракети ATACMS, які передали США, мають дальність 160 км, тоді як Taurus – 500 км, і це зовсім інший тип системи”, – підкреслив Пісторіус.

Він також нагадав, що Німеччина наразі є другим за величиною постачальником зброї для України після США, і що німецька зброя допомагає щодня рятувати життя і захищати інфраструктуру в Україні.

Крилата ракета Taurus KEPD 350/150 – це дозвукова авіаційна оперативно-тактична ракета великої дальності класу “повітря – поверхня” для високоточних ударів по високозахищеним і заглибленим цілям без потреби входження ракетоносія у зону ППО противника. Базова модель KEPD-350 має тандемну бетонобійну бойову частину вагою 481 кг, вага вибухової речовини – близько 50 кг. Вага ракети з повним баком – 1360 кг, без пального – 1080 кг. Максимальна дальність польоту – не менше 500 км.

У травні стало відомо, що Україна попросила у Німеччини крилаті ракети далекого радіуса дії.

У серпні повідомлялося, що в бундестазі (парламенті Німеччини) досягнуто консенсусу щодо передачі Україні ракет Taurus. Водночас німецьке видання Spiegel повідомило, що канцлер Олаф Шольц має намір внести технічні модифікації в ракети, щоб унеможливити удари Києвом по російській території. Однак посол України у Німеччині Олексій Макеєв висловився проти обмеження дальності дії ракет Taurus.

У серпні міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала пришвидшити рішення щодо постачання Україні ракет дальнього радіуса дії, оскільки кожен день має велике значення. А в середині вересня депутати бундестагу звернулися з листом до Шольца з проханням прийняти рішення на користь України.

Що стосується Шольца, то на цей час він не планує надавати Україні ракети Taurus, але розглядає можливість надання додаткових боєприпасів для системи ППО Patriot.

3 листопада виробник MBDA Deutschland з Німеччини заявив про готовність у короткі терміни відновити серійне виробництво ракет Taurus з дальністю дії до 500 км.

Читати також:

Понад 8000 українських військовослужбовців вже пройшли навчання у Німеччині

Фото з twitter

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja