Зміни у Фіскальному кодексі в Берліні: перерахунки податків за період з 1 січня 2019 року

Податкові органи Берліна заднім числом застосовують нижчі процентні ставки для повернення коштів і додаткових платежів з 1 січня 2019 року. Нова відсоткова ставка за прострочену виплату та відшкодування відсотків відповідно до розділу 233a Фіскального кодексу для процентних періодів з 1 січня 2019 року тепер становить 0,15 відсотка на місяць, тобто 1,8 відсотка на рік (розділ 238 (1a) Фіскального кодексу) . Таким чином податкові органи виконують рішення Федерального конституційного суду від 8 липня 2021 року (BVerfGE 158, 282).

Зокрема, йдеться про відсотки на прибуток, продажі, корпоративний і торговий податок після закінчення відповідного періоду очікування. З цього понеділка, 5 грудня 2022 року, платникам податків надсилатимуться відповідні повідомлення та інформаційні листи.

Нове правове регулювання було необхідним, оскільки Федеральний конституційний суд оголосив попередню відсоткову ставку для додаткової оплати та відшкодування відсотків у розмірі 0,5 відсотка на місяць (6 відсотків на рік) неконституційною . Водночас суд видав так званий блок застосування для періодів нарахування відсотків з 1 січня 2019 року.

Тоді податкові органи призупинили нарахування відсотків за ці процентні періоди. Першим кроком було створення умов для перерахунку. Технічно та організаційно податкові служби зараз можуть це зробити.

Таким чином, процентні ставки будуть перераховані з негайним набуттям чинності для періодів з 1 січня 2019 року з використанням поточної процентної ставки та, якщо необхідно, скориговані – з урахуванням захисту законних очікувань (§ 176 абзац 1 речення 1 № 1 Фіскального кодексу ).

У цьому контексті для платників податків важливі такі два моменти. Перший, видача процентних оцінок. Якщо перерахунок призведе до змін, податкові органи Берліна видадуть повідомлення про нарахування відсотків від 5 грудня 2022 року. Це також стосується випадків, коли відсоткова ставка була призупинена до цього часу. Другий, розсилка інформаційних листів. Якщо платники податків подали заперечення щодо попереднього повідомлення-повідомлення з періодами нарахування пені з 1 січня 2019 року, але перерахунок не призвів до змін на користь платників податків, їх буде повідомлено письмово з 5 грудня 2022 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja