Уряд Німеччини планує тимчасово призупинити зростання цін на оренду житла 

Соціал-демократи виступають за скасування орендної плати в Німеччині в найближчі три роки, це є необхідним кроком для полегшення оплати житла у звʼязку зі зростанням цін на енергоносії.

Заступниця лідера фракції Верена Губерц у газеті “Bild am Sonntag” зауважила, що за орендною платою дозволено власникам нерухомості все ж підвищувати вартість житла, проте лише на територіях з напруженим ринком нерухомості – та ще й лише на 6% за три роки, і це тільки до досягнення місцевої порівняльної орендної плати.

Наразі існує загальний ліміт для підвищення орендної плати в розмірі 20% за три роки. У регіонах з напруженим ринком нерухомості це 15%. У коаліційній угоді «Світлофору» домовились знизити цей ліміт до 11%. Однак фракція соціал-демократичної парті  вважає, що у зв’язку з поточною критичною ситуацією на ринку нерухомості цього недостатньо. Відповідний проект рішення вже був прийнятий виконавчим фракційним керівництвом та планується розглянути його на засіданні в Вісбадені в більш широкому колі.

В документі також ставиться завдання знайти рішення для індексованих орендних контрактів. Орендна плата, пов’язана з індексом інфляції, стала проблемою через різке підвищення цін – і, відповідно, орендної плати – через війну в Україні. «Донедавній підхід часто призводив до підвищення орендної плати більше ніж на 10% щороку», – аргументують представники соціал-демократичної партії Німеччини (SPD). Тепер вони пропонують прив’язувати індексовану орендну плату не до інфляції, а до загального розвитку чистої орендної плати. Принаймні, вони вимагають введення “ефективної верхньої межі” для таких контрактів.

За відповідний напрямок відповідальний федеральний міністр юстиції Марко Бушманн досі виступав проти вимог обмеження індексованих орендних контрактів. «Проблема з орендною платою полягає не в тому, що нам не вистачає регулювання, а в тому, що нам не вистачає житлового простору», – нещодавно заявив політик агентству “Deutsche Presse-Agentur”. Якщо уряд Німеччини хоче залучити приватний капітал для будівництва житла, він не повинен висилати сигнал про “зростаюче регулювання”.

Міністр юстиції посилався на коаліційний договір 2021 року, в якому немає конкретної угоди про індексовану орендну плату.

Також, (SPD) планує боротьбу з високими додатковими витратами при покупці квартири або будинку. Тепер покупець повинен буде сплачувати комісію брокеру лише тоді, коли він або вона найняли маклера самостійно. Для нотаріальних витрат буде встановлена фіксована сума.

Фракція виражає сумніви стосовно енергетичних стандартів для новобудов. «У зв’язку з поточними умовами у будівельному та житловому секторах ми плануємо продовжити підтримку виконання стандарту EH40 для новобудов через фінансування і спочатку не будемо переслідувати посилення будівельних витрат за допомогою нового, вищого стандарту ефективності». Фактично, новий стандарт в будівництві мав бути більш трудомістким стандартом ефективності EH50. Суворіші вимоги до утеплення будівель подальше підвищать витрати на будівництво.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja