Глобальне потепління: наслідки для Німеччини

Коронапандемія та війна Росії проти України відсунули мегапроблему зміни клімату на задній план. Програма ООН з навколишнього середовища визначила, що атмосфера, ймовірно, прогріється на 2,4-2,5 градуса до 2100 року, якщо країни не зроблять достатньо для змін. Таких температур не було три мільйони років. В тому періоді був суттєво інший склад атмосфери, були інші континенти чи інші крижані покриви. За два градуси ми опинимося в абсолютно нових екстримальних умовах.

На відміну від екстремальних погодних явищ в інших частинах світу, наслідки в Німеччині все ще відносно м’які. Завдяки все більш точним кліматичним моделям і швидшим комп’ютерам вчені можуть робити все точніші заяви про наслідки зміни клімату для Німеччини. Найважливіший результат: екстремальні погодні явища, такі як сильний дощ, почастішали, і загалом у цій країні стає сухіше та тепліше. Екстремальні погодні умови стали основною причиною повеней у землях Рейнланд-Пфальц і Північний Рейн-Вестфалія в липні 2021 року. Велика кількість дощів протягом кількох тижнів і раптовий сильний дощ, а також шторми спричинили раптові повені. Це призвело до руйнування багатьох будинків і мостів і коштувало життя багатьом людям, особливо в Ейфелевій і Бергішській землі. Німеччина також постраждала від екстремальних погодних умов, таких як повінь на Одері в 1997 році, повінь на Ельбі в 2002 році та повінь у червні 2013 року, які завдали великих збитків у східній і південній Німеччині. Причиною сильних дощів стала зміна клімату. Літо 2003, 2018 і 2019 років було найспекотнішим з початку вимірювань у 1881 році. У Лінгені, Нижня Саксонія, у 2019 році було зафіксовано новий температурний рекорд у Німеччині – 42,6 градуса. Наслідки були кардинальними: згідно з дослідженням “The Lancet”, влітку 2018 року від спеки загтнули близько 20 000 людей по всій Німеччині.

Середня глобальна температура в світі вже становить плюс 1,2 градуса, тобто найтепліша точка з останнього льодовикового періоду, наслідками чого є: більше посух, більше повеней, більше хвиль спеки, нові моделі захворювань. Вона зросте до 2,4 градуса і тоді значна частина землі стане практично непридатною для життя. Нещодавні дослідження показують, що, можливо, вже в 2070 році, якщо температура наблизитися до плюс 2,5 градусів, великі частини регіонів світу поблизу екватора будуть настільки гарячими, що загрожуватимуть там людському життю.Це стосується більшої частини Бразилії, а також частини Африки, Близького Сходу та Індії.

Потепління не припиниться, коли на рубежі століття досягне 2,4 градуса. Може розтанути арктична вічна мерзлота, тропічні ліси Амазонки можуть загинути, океанські течії можуть змінитися, льодвики можуть розтанути. Сьогодні нас відділяє лише 0,3 градуса від підніняття рівня моря могло на сім метрів. Бангладеш чи Мальдіви мали б тоді величезні проблеми, але також були б Мумбаї, Манхеттен і Гаага. Міжурядова група експертів зі зміни клімату прогнозує ймовірне збільшення від 60 до 100 сантиметрів до 2100 року. Льодовиковий покрив Гренландії – це біла зона високого рівня. Тому що там високо, там холодно. А оскільки він білий, він відбиває дев’яносто відсотків сонячного випромінювання назад у космос. Але коли стає тепліше, лід тане метр за метром. Коли лід тане, вода збирається вгорі, вода темніша за лід. Він менше відбиває випромінювання і поглинає все більше тепла.

Чотири з шістнадцяти передбачуваних переломних точок у глобальній кліматичній системі, ймовірно, будуть досягнуті вже за 1,5 градуса. Два з них стосуються крижаних щитів Гренландії та Західної Антарктиди, дві інші — загибель тропічних коралових рифів і танення вічної мерзлоти в Арктиці. Тоді Земля може викинути туди парниковий газ метан. Одним із переломних моментів є зміна океанських течій, включаючи Гольфстрім.

Німеччина є четвертою за величиною економікою світу. Тому вона може бути зразком для наслідування, що все ще виробляє близько тридцяти відсотків електроенергії з вугілля. Якщо Німеччина зможе вийти з цього, не втративши свого добробуту, це буде величезним сигналом для Китаю, Індії чи Індонезії. Справедливо й протилежне: якщо Німеччині та ЄС не вдасться цього зробити, усі інші будуть знеохочені. Звіти Міжурядової групи експертів зі зміни клімату показують, що Німеччині потрібно переосмислити зберігання CO 2 під землею. Існують надійні методи мінімізації цього ризику задихнутися, якщо CO 2 вийде з підземних сховищ. Кліматична криза є надто серйозною, щоб закривати існуючі атомні електростанції, поки вони безпечні. Проте відновлювані джерела енергії набагато більш конкурентоспроможні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja