Чи зможуть продовжити кар’єру вчителі-мігранти?

В Німеччині спостерігається гостра нестача кваліфікованих працівників в сфері освіти. Органи влади намагаються нівелювати такі прогалини в освітніх кадрах, приймаючи відповідні законопроєкти, що дозволяють іноземцям займатись викладацькою діяльністю.

В Потсдамі у 2016 році було розпочато навчальну програму з підготовки вчителів, що іммігрували до Німеччини. Програма спрямована на підвищення кваліфікації вчителів іноземців. Передбачається, що особи, які будуть проходити цей курс вже працювали як викладачі та отримали відповідну освіту.

У Бранденбурзі після семи років існування програми відносно небагато, хто її завершив потім був відповідно працевлаштований. За статистикою, 105 осіб успішно завершили програму з 160, з тих, хто був до неї допущений. 14 осіб проходять етап кваліфікації.

Станом на листопад минулого року, 17 випускників працюють викладачами та 22 людини працевлаштовані на інших посадах в закладах освіти.

Найбільшою перешкодою до успішного завершення курсів та проходження кваліфікації, є рівень знання мови. Для того, аби працювати вчителем необхідно мати рівень, як у носія мови. Така ситуація трапляється через невідповідність мовних курсів вимогам для працевлаштування на посаду вчителя.

Для вчителів з України існує спеціальний курс для підвищення рівня володіння мовою на рівні С1, тривалістю у 2 семестри. Крім того, п’ятеро учасників програми отримають стипендію у розмірі 250 євро на місяць від фундації Фріди Шпрінгер протягом одного року. Заявки на участь у курсі приймаються до кінця лютого.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja