Перспективи для біженців у Німеччині

За даними об’єднання кваліфікованих ремісників Німеччини, у країні не вистачає близько 250 000 ремісників. Це проблема не тільки для приватних домогосподарств, а і для великих будівельних компаній.

Одна німецька подружня пара намагається реалізувати свої плани з будівництва будинка своєї мрії на узбережжі Балтійського моря. Але процес будівництва зовсім не мрійливий. Виробник вікон затримує замовлення на місяці, система регенеративного опалення не буде встановлена ще рік, і навіть про консультацію щодо встановлення автономної сонячної системи не може бути й мови. Здебільшого підприємства відмахується: забагато роботи, немає людей, не раніше наступного року.

Керівники спеціальної компанії з виробництва будівельних лісів також стикнулися з проблемою нестачі персоналу. У них виникла ідея: шукати там, де є молоді кваліфіковані робітники — на соціальних медіаплатформах.

Низькооплачувана, брудна, безглузда робота — ось, що думає молодь про ремісничі професії. Та особливо, коли мова йде про робочий час та оплату праці, вони зовсім не праві. Дані Федерального агентства зайнятості свідчать, що у 2020 році вдвічі менше людей складатимуть іспит на отримання робітничої професії, ніж 20 років тому. Отже, на протязі життя одного покоління сформувався дефіцит, який сьогодні доводить багатьох будівельників і підприємців до відчаю.

Навіть 19-річний Тобіас насправді не збирався ставати ремісником. Аж поки не натрапив на кумедне відео в TikTok, яке рекламувало навчання на механіка заводу. azubi.click — так називається ініціатива, яка надає інформацію про навчання за допомогою відеороликів, орієнтованих на цільову аудиторію. Зараз Тобіас збирається складати іспит на майстра та сам є частиною відеокоманди azubi.click.

Зазначимо, що в Німеччині існує дуже ефективна система професійного навчання Ausbildung, аналогів якій немає у світі. Суть її полягає в тому, що «учень» упродовж навчального року відвідує навчальний заклад один тиждень на місяць, а чотири тижні вивчене практикує на підприємстві. За таке навчання «учні» отримують зарплатню від 400 до 900 євро за місяць, залежно від обраної професії.

Для біженців таке навчання може здатися цікавим, тому що працівники, які закінчили Ausbildung, мають пріоритет при влаштуванні на роботу в будь-якій країні світу. Ще однією причиною є те, що за німецьким законодавством біженець не може бути видворений за межі країни на протязі проходження Ausbildung-у та року після його закінчення, який дається на пошук роботи.

Звісно, для проходження такого навчання необхідне знання німецької мови, про отримання якого йшлося в одній із наших попередніх статей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja