Зимова рецесія німецької економіки

За даними Федерального статистичного відомства, німецька економіка потрапила у рецесію протягом зимових місяців. У першому кварталі валовий внутрішній продукт (ВВП) зменшився на 0,3% порівняно з попереднім кварталом. Спочатку агентство прогнозувало економічний застій на початку року. “Після падіння показників ВВП наприкінці 2022 року, німецька економіка досі не може відновитись, навіть протягом останніх двох кварталів,” – повідомила президентка агентства Рут Бранд.

Економісти називають це технічною рецесією, яка характеризується скороченням виробництва протягом двох останніх кварталів. Однак це не означає, що весь рік буде негативним. На щастя, м’яка зима допомогла уникнути серйозних сценаріїв, таких як значний дефіцит газу та інших енергоресурсів.

Приватне споживання, яке вважається важливим фактором розвитку економіки, скоротилося через інфляційний тиск. Згідно з даними, домогосподарства витратили менше на харчування, напої, одяг, взуття та предмети побуту порівняно з попереднім кварталом. Висока інфляція створює труднощі для споживачів, оскільки зменшує їх купівельну спроможність. Незважаючи на те, що останні інфляційні тиски трохи послабилися, щомісячна інфляційна ставка у квітні залишалася відносно високою і становила 7,2%.

Статистики підкреслюють позитивний внесок експорту та інвестицій на початку року. Інвестиції у будівництво зросли, частково завдяки сприятливим умовам, а корпоративні інвестиції в машини, устаткування та транспорт також показали зростання.

Експерти прогнозують обмежений розвиток найбільшої економіки Європи протягом усього року. Міжнародний валютний фонд (МВФ) очікує, що економічне зростання буде навколо нуля. Прогноз МВФ є більш песимістичним, ніж прогноз, опублікований німецьким урядом наприкінці квітня, який передбачав зростання ВВП на 0,4% за їхнім весняним прогнозом. Останній прогноз Європейської комісії передбачав економічне зростання в Німеччині на рівні 0,2%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja