Україна випередила Росію в торгівлі з Німеччиною

Воєнний конфлікт між Росією та Україною вносить корективи у структуру зовнішньої торгівлі Німеччини зі Східною Європою.

Про це відзначено в повідомленні Східного комітету німецької економіки (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft), що було опубліковане 9 листопада.

Тенденція втрати Росією своєї позиції як торговельного партнера ФРН на фоні активізації інших ринків стає все більш помітною. У вересні 2023 року обсяг торгівлі між Німеччиною та Україною (840 мільйонів євро) вперше перевищив обсяг торгівлі з Росією (810 мільйонів євро).

Загалом, зазначається, що негативні тенденції у світовій економіці відзначаються впливом на зовнішню торгівлю Німеччини. За перші дев’ять місяців поточного року номінальний товарообіг з 29 країнами Центральної та Східної Європи і Центральної Азії скоротився на 5,4% порівняно з аналогічним періодом минулого року. У вересні обсяг торгівлі впав навіть на 10% порівняно з попереднім місяцем. Водночас східна торгівля виявляється більш стійкою, ніж загальна зовнішня торгівля Німеччини (-14,4%).

У Східному комітеті наголошується на важливості послідовного усунення зовнішньоекономічних перешкод та утримання від створення нових, включаючи відкритість кордонів для переміщення товарів. Тривожними є затримки вантажівок на кордоні між Україною та Польщею, а також блокади з боку польських перевізників, які протестували проти дешевшої конкуренції з України.

Комітет акцентує на необхідності сприяти зовнішній торгівлі, зокрема, розширюючи єдиний європейський ринок в середньостроковій і довгостроковій перспективі, що є важливим для економіки Німеччини. Також висловлюється про потребу у зміцненні зв’язків з країнами Центральної Азії та Кавказу.

Читати також:

У Німеччині спрогнозували зростання цін на бензин

В Австрії нарахували вдвічі менше бідних, ніж у Німеччині

Ціни на енергоносії в Німеччині знизяться

Світлина з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja