Архів Бранденбургу опублікував близько 11 000 поліцейських досьє нациського режиму

Бранденбурський архів оприлюднив майже 11 000 досьє з президентського відділу Потсдамського урядового округу з кінця XVIII століття до кінця періоду нациського режиму.

Серед них були поліцейські досьє, що стосувалися політичного переслідування та встановлення нацистської диктатури, досьє щодо житлового будівництва та державного нагляду за муніципальними органами від часів прусських реформ.

Оприлюднений архів, зокрема, включає досьє, які часто використовуються для вивчення історії Бранденбурга та Пруссії. «Джерела надають яскравого  уявлення про життя та суспільство в колишньому Потсдамському урядовому окрузі, до якого до 1881 року належав, також, Берлін», – заявив директор Ландешауптархів, Маріо Глауерт.

В оприлюднених томах, нарівні з спостереженнями за партіями лівого спектра в Веймарській республіці, також документовано націонал-соціалістичний деспотизм з застосуванням запобіжного ув’язнення, конфіскації майна та заборони опозиційних організацій. До джерел входить, також, досьє про конфіскацію вітрильного човна Альберта Ейнштейна, що знаходився в Капуті.

Крім того, є досьє про різноманітні об’єднання та єврейське життя у бранденбурзьких громадах або історичні документи про інкорпорації, наприклад, від Нойбабельсберга до Новавеса з 1920-х років. Згідно з відомостями, Потсдамський урядовий округ охоплював західну та північну частину Прусської провінції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja