Гамбург лідирує в цифровізації

Гамбург утримує провідні позиції в цифровізації серед федеральних земель Німеччини. Про це свідчить найновіший Індекс цифровізації в Німеччині, розроблений Інститутом Фраунгофера FOKUS. Аналіз включав такі складові: маштабність покриття мобільним зв’язком та використання інтернету громадянами. Дворічний індекс також включає дані про цифрові послуги управління та кількість новостворених ІТ-компаній у відповідних федеральних землях.

Наразі, Берлін та Бремен посідають друге та третє місця відповідно, за ними слідують Північний Рейн-Вестфалія та Гессен. Північний Рейн-Вестфалія покращив свій рейтинг завдяки вражаючим досягненням у сфері цифрового управління та секторі “Цифрове життя”. Категорія “Цифрове життя” включає дані про використання онлайн-освітніх пропозицій, телемедицини та онлайн-покупок. Показники вище середнього рівня відзначаються в Баварії, Баден-Вюртембергу, Шлезвіг-Гольштейні та Нижній Саксонії. Трохи нижче середнього знаходяться Саарланд, Саксонія та Рейнланд-Пфальц, які досі борються з дефіцитами цифрової інфраструктури.

Відстають, зокрема, Бранденбург, Мекленбург-Передня Померанія та Тюрингія. Цього разу на останньому місці Саксонія-Ангальт. Мекленбург-Передня Померанія, який був на останньому місці два роки тому, зміг покращити свій рейтинг головним чином завдяки прогресу в інфраструктурі, говориться у звіті. З десяти адміністративних послуг, що були досліджені для індексу, 53% можна було виконати онлайн через веб-портали громад – близько на 28 відсоткових пунктів більше, ніж два роки тому. Однак, як показує 18-те місце Німеччини серед 27 країн ЄС в e-урядуванні, “значний розрив” все ще існує.

Згідно з німецьким індексом, найбільше зростання спостерігалося в онлайн-реєстрації підприємств. Ця послуга була доступна онлайн в 84% з 302 опитаних населених пунктів. Суттєві збільшення, також, були зафіксовані в реєстрації автомобілів та заявах на отримання житлових субсидій. Однак, доступність дозволів на будівництво та інформації реєстру населення в Інтернеті просувається повільніше. Федеральний уряд та землі мали п’ять років для цифровізації своїх послуг за Законом про онлайн-доступ (OZG), прийнятим Бундестагом у серпні 2017 року. Цей закон дав землям до кінця 2022 року, щоб надати всі 575 адміністративні послуги онлайн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja