Прогноз Ifo: німецька економіка може скоротитися на 0,4% у 2023 році

Інститут Ifo прогнозує скорочення німецької економіки на 0,4% у 2023 році. Економічні очікування від цього ключового агента змінилися, а тепер передбачається зменшення валового внутрішнього продукту. Інфляція очікується на рівні 5,8%, що нижче, ніж минулого року.

Згідно з прогнозом, показники попиту на ряд продукції може зрости вже у четвертому кварталі 2023 року. Незважаючи на це, заявив головний економіст Ifo Тімо Волмерсхаузер, “Німецька економіка повільно виходить з рецесії”. Нижчий показник виробничої потужності, що склав 0,9% за останні два квартали, свідчить про це.

Реальні доходи та купівельна спроможність впали, а німці продовжують зберігати свої заощадження від часів пандемії. Погляд у майбутнє є обнадійливим. Інститут Ifo очікує легке зростання економіки на 0,1% та 0,2% в наступних кварталах. Вони сподіваються, що доходи населення зростуть у порівнянні з показниками цін, а приватне споживання збільшиться.

Насправді, сфера послуг вже показує позитивну динаміку. Промисловість має великий потенціал замовлень, та з поступовим зняттям обмежень поставок вона має розширитися. Однак, будівельний сектор продовжує зменшуватися.

Також очікується збільшення безробіття з 2,42 мільйона осіб минулого року до 2,55 мільйона в поточному році.

У наступному році дослідники Ifo очікують зростання економіки на 1,5% та нормалізацію інфляції на 2,1%. Вони також зазначають, що трансформація до відновлюваної енергії починає коштувати Німеччині, але не приносить швидкого зростання.

Серйозним викликом для Німеччини є зменшення кількості кваліфікованої робочої сили, що знижує потенціал виробничого зростання в середньостроковій та довгостроковій перспективі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja