Кожен другий старше 65 років в Німеччині міг отримати непридатні ліки

Близько 8,3 мільйонів людей у Німеччині, які досягли віку 65 років і старше, у минулому році отримали принаймні один раз потенційно непридатний медикамент, що може призвести до небажаних наслідків. Про це свідчить останнє дослідження Наукового інституту AOK (Wido), опубліковане в четвер.

Кожен другий громадянин старше 65 років отримує потенційно непридатні медикаменти. Це створює ризик небажаних змін або побічних реакцій, таких як падіння артеріального тиску та порушення зору, свідчить аналіз Наукового інституту AOK (Wido).

За результатами дослідження Wido у 2022 році понад 8,3 мільйонів осіб у віці 65 років і старше отримали принаймні один раз призначений потенційно непридатний медикамент, що може призвести до небажаних наслідків. Це становило 50,3% від загальної кількості в цій віковій групі.

Кількість одночасно призначених ліків значно зростає зі збільшенням віку. У 2022 році 43 відсотки людей, які мають страховий поліс, віком понад 65 років лікувалися одночасно більш ніж п’ятьма різними активними речовинами. Люди похилого віку мають особливий ризик стикаючись з небажаними реакціями на ліки.

Згідно з дослідженням, більше половини призначених таких ліків стосується препаратів для захисту шлунка. Ці медикаменти призначаються, зокрема, від симптомів відрижки, профілактики кровотечі шлунку при одночасному прийманні засобів для знеболювання або засобів для розрідження крові аж до виразки шлунку та кишкового тракту.

Тривалий прийом цих медикаментів, зокрема серед людей похилого віку, пов’язаний із збільшеним ризиком розвитку остеопорозу, переломів кісток та певних інфекцій. До числа часто призначуваних, потенційно непридатних ліків, також, входять деякі знеболюючі препарати, антидепресанти та медикаменти для лікування захворювань сечового міхура та передміхурової залози.

«Побічні ефекти від таких ліків, такі як втома, падіння артеріального тиску або порушення зору, можуть призвести до падінь або порушень когнітивних функцій та у деяких випадках навіть загрожувати життю», – пояснив директор Wido Гельмут Шредер. Позитивною є тенденція до зменшення частки призначених потенційно непридатних ліків протягом останніх десяти років. Якщо частка призначень таких ліків серед людей похилого віку в 2013 році становила 14,6%, то в 2022 році вона склала 12,3%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja