Зелені вимагають встановити сонячні батареї на дахах пам’ятників архітектури

Коаліція «Світлофор» схвалила постанову про встановлення сонячних панелей на дахах будинків, які визнано історичним надбанням. В Тюрингії парламентська група Зелених вимагає встановити фотоелектричні системи на пам’ятках архітектури. «Необхідно поширювати використання відновлювальних джерел енергії», – заявила політик-еколог Лаура Валь. Влучним прикладом використання відновлювальних джерел енергії, є Гессен, де вже декілька років велику увагу приділяють захисту клімату.

Восени у Гессені заявили, що в регіоні поновлять виробництво сонячних панелей та активізують встановлення їх на дахах будинків. Було прийнято спеціальну директиву, згідно з якою встановлення фотоелектричного обладнання на дахах будинків, які визнані пам’ятками архітектури, можливо за умови відповідного дозволу місцевої влади. Відмовити у встановленні сонячних батарейок можуть, тільки за умови, якщо це буде завдавати шкоди будівлі.

Для Тюрингії така практика Гессену може стати гарним прикладом. «Все частіше ми отримуємо заявки від мешканців, які б хотіли встановити сонячні батареї на даху своєї будівлі, проте не можуть отримати на це дозвіл», – сказала Валь.

У державній канцелярії Тюрингії вважають така практика має великий потенціал в регіоні. Було створено правову базу згідно нового закону про відновлювані джерела енергії (EEG 2023). За словами прес-секретаря, перевагу надаватимуть збереженню клімату, проте це не означає, що охорона історичних будівель більше не буде важливою.

За словами місцевої влади, процес прийняття рішень не буде простим. Відмова від встановлення сонячних панелей має бути чітко доведена непридатністю будівлі для цього. Сонячні панелі не будуть встановлювати на об’єктах, які визнані спадщиною ЮНЕСКО, а також на пам’ятках культури з доведеною історичною чи художньою цінністю. “Тут захист пам’ятників та захист клімату мають однакове значення”, – сказала прес-секретар.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja