Місто Мюнхен стає містом без відходів разом з Zero Waste Europe

У дослівному перекладі zero waste означає «нуль відходів», кращим дослівним значенням було б «нуль залишкових відходів» і поняття відповідає німецьким словам «уникати відходів». Визначення Міжнародного альянсу наступне: Zero waste – це збереження всіх ресурсів. Притому ні повторне використання, ні переробка, ні обробка відходів не повинні знищувати ресурси або вивільняти забруднювачі, які негативно впливають на навколишнє середовище або здоров’я людини.

Вчора 23 листопада 2022 р. Мер міста Дітер Райтер разом з Кайса Карьялайнен з європейської програми Zero Waste Europe (ZWE) підписали офіційну заявку Мюнхена на отримання статусу Zero Waste Certified City, що зобов’язує столицю штату стати містом без відходів у співпраці з усіма муніципальними департаментами, установами, організаціями та зацікавленими сторонами міського суспільства. Мюнхен – перший німецький мегаполіс, який приєднується до програми.

У липні 2020 року міська рада Мюнхена прийняла резолюцію «Циркулярний Мюнхен – циркулярна економіка для сталого Мюнхена». Мер Дітер Райтер вчора заявив, що: «Мюнхен продовжує рух до нульових відходів, про що я говорив наприкінці 2019 року. Ми є частиною європейської мережі, яка поділяє спільне бачення: якомога менше відходів, жодних марних витрат ресурсів. Зараз час зайнятися цим – і ми готові».

У Мюнхені щороку утворюється близько 720 000 тонн побутових відходів. 43 відсотки з них – залишкові відходи. Такі обсяги відходів не тільки є марною тратою ресурсів, але й вимагають величезної кількості енергії для їх збору, сортування та обробки. Цю кількість відходів необхідно зменшити і зберегти ресурси.

Тепер сертифікація міста проходить через академію Mission Zero Academy (MiZA). Як член Zero Waste Cities, Мюнхен має доступ до різноманітних послуг MiZA. Крім активного спілкування з іншими європейськими містами Zero Waste та експертами, це також включає участь у онлайн-семінарах та юридичних чи стратегічних порад щодо відходів.

Муніципальний службовець і перший керівник заводу AWM Крістіна Франк підсумувала: «Сьогодні ми на крок наблизилися до фінішу. Великі міста мають великий вплив, тому чудово, що Мюнхен приєднується до нашої програми».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja