У Лютцераті знову виникають протести природозахисників

Близько 400 людей пройшли в неділю ходою від Каєнбурґа до Лютцерата по краю кар’єру з видобутку бурого вугілля. Одна з багатьох акцій, яка зустріла критику з боку місцевих жителів.

Після знесення поселення Лютцерат близько 400 людей вийшли в неділю на «сільську прогулянку» біля кар’єру бурого вугілля Ґарцвайлер. Представник поліції повідомив, що люди пройшли від Кайєнберґа, де близько 200 кліматичних активістів розбили табір на футбольному полі, на південь у напрямку Лютцерата.

Це не була зареєстрована демонстрація, захід мав вигляд лісової освітньої прогулянки. Поліція не очікувала жодних інцидентів. Кажуть, що ходаки були мирно налаштовані.

За словами мера Еркеленца Мукеля, влада наразі координує свої дії і намагається забезпечити більшу безпеку і порядок у селах, що знаходяться поблизу кар’єра. За словами політика ХДС, акції протесту кліматичних активістів все частіше зустрічають критику в постраждалих районах, там багато сміття і графіті.

На тлі попередніх мітингів багато людей засмучені, де деякі учасники не дотримувалися правил мирного протесту. Серед іншого, під час демонстрації відділилася певна група, яка намагалася штурмувати село Лютцерат, що було оточене і заплановане до знесення. Цьому завадила поліція.

Мешканці п’яти сіл, які більше не підлягають знесенню для будівництва кар’єру Ґарцвайлер 2, цього тижня у відкритому листі розкритикували кліматичних активістів. 45 мешканців звинувачують мітингарів у прихованих погрозах, різних спробах залякування та наклепницьких кампаніях.

Брітта Кокс є співавтором відкритого листа. Вона є радником від Зелених в Еркеленці і давно підтримує кліматичних активістів, навіть очолювала акції протесту. Але тепер для неї і для деяких людей, які тут живуть, межа досягнута. Вона заявила, шо коли вибивають двері, б’ють вікна, палять будинки, це виходить за рамки громадянської непокори.

Мілена Штайнеґґер з екологічної ініціативи «Lützerath bleibt» зазначає, що вже багато років існує тісна і добра співпраця з мешканцями сусідніх сіл. Водночас, безумовно, є деякі відсторонені люди, які роблять речі, які не вітаються в цьому селі, і які не ставляться один до одного з належною увагою. Але в основному їй здається, що всі активісти і місцеві селяни проявляють повагу один до одного і не дають нікому постраждати.

На заході Еркеленца залишаться п’ять сіл, які спочатку мали звільнити місце для відкритої шахти з видобутку бурого вугілля. Близько 200 місцевих мешканців досі живуть там. До початку переселення їх було 1 500. Крім того, зараз тут проживає близько 300 біженців з України.

Місто Еркеленц хоче супроводжувати нове планування буровугільної шахти Гарцвайлер за участю громадян. Однак більшість мешканців вже продали свої будинки і виїхали. Тепер дехто хоче повернутися до своїх старих будинків, дехто — ні, а деякі мешканці так і залишились.

2 лютого в ратуші міста Еркеленц заплановано процес участі громадськості. Будуть представлені початкові ідеї щодо сільського господарства, природного простору та простору поселень. Крім того, буде організовано процес так званої онлайн-участі. Особливо важливо почути переселенців і людей, які хочуть залишитися в старих селах. Згідно з планом, міська рада має прийняти рішення щодо бачення майбутнього цих територій в середині року.

У 2030 році видобуток бурого вугілля в Рейнській землі має завершитися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja