Світові мільйонери зазнали втрат власного капіталу у 2022 році

2022 рік приніс значні випробування для головних акул фондових ринків. Згідно з даними компанії Capgemini, кількість осіб, що володіють активами не менше мільйона доларів США, скоротилася на 3,3%, становлячи 21,7 мільйона. Загалом, вартість активів цієї категорії людей впала на 3,6% і досягла 83 трильйони доларів.

Цей спад є найгучнішим за останні десять років. Неспокійна геополітична ситуація та макроекономічна нестабільність визнані основними причинами таких змін.

В Німеччині число доларових мільйонерів скоротилося на 21 000 осіб, досягнувши показника в 1,61 мільйон. Загальна їхня капіталізація впала на 2,2% і становить 6,1 трильйони доларів.

Втрати активів відчули й європейські доларові мільйонери: показники зменшилася на 3,2%, що означає втрату на 18,2 трильйонів доларів. Німеччина продовжує утримувати третє місце у рейтингу країн за числом доларових мільйонерів. Лідирують США з 6,9 мільйонами осіб, друге місце посідає Японія з 3,55 мільйонами, а Китай займає четверту позицію з 1,5 мільйонами.

Щорічний звіт “World Wealth Report” від Capgemini включає в себе аналітку даних на основі: акцій, облігацій, альтернативних джерел інвестицій готівку, а також нерухомість, яку не використовують для особистого проживання. Зауважимо, що звіт не враховує колекцій або товарів широкого вжитку.

Страхова компанія Allianz, яка щороку займається дослідженням аналітики глобальних грошових активів, очікувала зміни ситуації у 2022 році. Після трьох років, протягом яких активи зросли більш ніж на 10%, у 2022 році вони почали зменшуватись. Основною причиною цього стала війна в Україні, що викликала високу інфляцію та погіршення монетарної політики. Так, світові грошові активи знизились більше ніж на 2%. Це перший значний спад з часу фінансової кризи 2008 року.

У Німеччині ситуація теж не втішна. За даними Бундесбанку, в 2022 році німці внаслідок обвалу на біржах втратили мільярди євро. Їхнє майно, що включає готівку, цінні папери, банківські депозити та страхові вимоги, за розрахунками Бундесбанку на кінець року становило близько 7254 мільярди євро. Це значно нижче, ніж рекордні втрати у 7624 мільярди євро, зафіксовані наприкінці 2021 року. Провідний німецький індекс DAX у минулому році втратив 12,3% своєї вартості, а індекс середніх цінностей MDAX навіть знизився на 28,5%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja