Біженці та мігранти в Німеччині: зміни у 2024 році

Яким чином зміниться міграційна політика Німеччини у 2024 році? У цій статті розберемо нововведення, які торкнуться біженців та мігрантів у цій країні.

“Ми маємо нарешті розпочати масштабні депортації тих, хто не має права залишатися в Німеччині”, – таку думку висловив канцлер ФРН Олаф Шольц в інтерв’ю Der Spiegel, встановлюючи тон для 2024 року. За даними федерального уряду, протягом першої половини 2023 року з Німеччини було депортовано лише 7861 особу.

Це число повинно зрости завдяки новому закону, який регулює висилку нелегальних мігрантів (Rückführungsverbesserungsgesetz).

Нові умови депортації з ФРН

Якщо цей закон буде прийнятий – проти нього виступають, зокрема, “зелені”, які входять до правлячої коаліції – то згідно з ним у майбутньому особам, яким відмовлено у статусі біженця в Німеччині та які повинні бути вислані з країни, не буде повідомлятися про прийдешню депортацію. Тривалість утримання особи, яку слід депортувати, збільшується з 10 до 28 днів.

Згідно з планами міністра внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер, поліція отримає більше прав при обшуку осіб, які підлягають депортації, або при перевірці їхніх документів.

Також буде введено ряд інших правил: затверджені вищі штрафи за контрабанду людей, дозволено перевірку мобільних телефонів біженців, висилка іноземних підозрюваних членів ОЗГ, навіть якщо вони не притягувались до кримінальної відповідальності.

Нові міграційні угоди

Грузія, Молдова, Кенія, Колумбія, Узбекистан і Киргизстан – шість країн, з якими уповноважений уряду ФРН з міграційних угод Йоахім Штамп зараз веде переговори про так зване “міграційне партнерство”. Таким чином, Німеччина, з одного боку, хоче спростити депортацію в ці країни осіб, які не отримали статус біженця.

З іншого боку, – створити стимул для легальної міграції фахівців, яких не вистачає на ринку праці ФРН. У 2024 році ще більше країн мають бути визнані Берліном безпечними, як це сталося з Грузією і Молдовою у листопаді 2023 року. Крім того, німецький уряд хоче реанімувати угоду ЄС з Туреччиною про повернення нелегалів у цю країну.

Прискорення процесу надання притулку

26,6 місяця, за даними уряду ФРН, триває у середньому розгляд апеляцій у суді при відмові у наданні статусу біженця. У 2024 році цей процес повинен бути значно прискорений.

Щодо осіб із країн, громадяни яких рідше, ніж у п’яти випадках зі ста, отримують в Німеччині притулок, рішення про надання статусу біженця чи його відмову та всі судові рішення з цього приводу в майбутньому будуть прийматися протягом трьох місяців. У всіх інших випадках цей термін не повинен перевищувати шести місяців.

Зменшення соціальної допомоги

Кандидати на отримання притулку досі мали право на соціальні виплати (Bürgergeld) після 18 місяців перебування в Німеччині. У майбутньому цей термін збільшиться до 36 місяців, протягом яких їм виплачуватиметься значно менший розмір допомоги. Крім того, з цієї суми будуть вираховуватися кошти на проживання в гуртожитку та харчування у їдальні.

Картка замість готівки

Допомога для кандидатів на отримання притулку, починаючи з наступного року, не буде видаватися на руки, а буде зараховуватися на спеціальну дебетову картку для оплати – Socialcard. Ганновер став першим містом ФРН, де з 8 грудня така система вже була введена. За допомогою цієї картки мігранти зможуть оплачувати проїзд у громадському транспорті чи робити покупки в продовольчих магазинах. Щоб уникнути дискримінації, ця карта нічим не відрізнятиметься від звичайних банківських карток.

Два округи в федеральній землі Тюрингія також ввели соціальні картки для кандидатів на отримання притулку. Наразі видано 160 таких карток, якими можна користуватися лише на території цієї землі. Власник картки повинен щомісяця особисто приходити до обласної адміністрації, щоб поповнити карту, інакше у нього не буде грошей. Незалежно від цього муніципальні органи влади оплачують витрати на житло для таких осіб.

Отже, федеральний уряд хоче обмежити можливості кандидатів на отримання притулку відправляти кошти в країни їхнього походження. Єдиний стандарт з впровадження карток оплати для кандидатів на отримання притулку буде прийнятий по всій країні. У Баварії та Гамбурзі це станеться найближчим часом.

Так, в Гамбурзі картки почнуть діяти вже з 2 лютого 2024 року, в Баварії біженці з весни більше не отримуватимуть готівку. Після того, як по всій Німеччині будуть введені картки оплати замість готівки, стимулів для нелегальної міграції стане менше, вважають у владі ФРН.

В’їзд для фахівців буде спрощено

Починаючи з 18 листопада, в Німеччині вступає в дію закон, що послідовно спрощує в’їзд іноземних спеціалістів, необхідних для німецького ринку праці. Ключовим елементом є так звана “карта можливостей”, що ґрунтується на системі балів, яка гарантує отримання дозволу на проживання на один рік. Протягом цього періоду власники цієї карти можуть шукати роботу. Основні вимоги включають знання англійської та німецької мов, робочий досвід, вік та особисті зв’язки в Німеччині.

Іноземні фахівці, які в’їжджають в Німеччину, повинні мати контракт з мінімальною річною заробітною платою в 43 800 євро брутто, що значно менше порівняно із 58 400 євро раніше. Ті, хто подає заяву на притулок та прибули до країни до 29 березня 2023 року з кваліфікацією чи роботою, можуть отримати право на проживання як кваліфіковані фахівці, а не як біженці. Раніше для цього їм доводилося залишити Німеччину та отримати робочу візу, перебуваючи за кордоном.

Ті, хто в’їхав до Німеччини як висококваліфікована робоча сила з країн, що не є членами ЄС, зможуть запрошувати до себе не лише чоловіка чи дружину та дітей, але також батьків, власних та чоловіка чи дружини. Проте умовою для в’їзду таких родичів в Німеччину є гарантія того, що вони не будуть на утриманні держави та не отримуватимуть соціальні виплати.

Перспективи для іноземних фахівців та їх сімей

Наявні правила для іноземних фахівців із вищою освітою, такі як система Blue Card ЄС, залишаються в силі та розширюються. Кількість професій, які вважаються дефіцитними в Німеччині, збільшиться. До цього часу Німеччина потребувала математиків, працівників сфери IT, інженерів, біологів, медичних працівників. Тепер до них долучаться фармацевти, вихователі та ті, хто доглядає за хворими та літніми. Спеціалісти з країн, що не є членами ЄС також можуть отримати Blue Card.

Якщо роботодавець в Німеччині та потенційний іноземний працівник укладають угоду щодо визнання його кваліфікації в ФРН, то потенційний працівник може приїхати в країну та почати працювати вже з березня 2024 року. Паралельно буде відбуватися процес визнання його кваліфікації. Проживання такого фахівця в Німеччині продовжується на три роки.

Якщо до іноземного працівника в Німеччині переїжджає його дружина або чоловік чи неповнолітні діти, то він повинен надати фінансові гарантії їх забезпечення, але не довідку про достатню житлову площу. Спрощені правила для в’їзду фахівців із країн Західних Балкан стали безстроковими, а їхня квота на в’їзд в Німеччину з червня 2024 року збільшиться вдвічі – до 50 000 осіб.

Джерело: DW

Читати також:

Німеччина підписала міграційний договір з Грузією: визнана безпечною країною походження

Світлина згенерована ШІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja