Неподалік на захід від Берліна впав метеорит (+Відео)

У ніч на неділю, 21 січня, небо над Берліном освітило яскраве світло. Це був політ метеороїда, який, за підрахунками вчених, впав неподалік на захід від німецької столиці.

За інформацією агентства dpa, небесне тіло діаметром близько метра спочатку помітив угорський астроном Крістіан Шарнецкі. Метеороїду дали тимчасову назву Sar2736, а після входу в атмосферу Землі його було каталогізовано як 2024 BX1.

Фахівці Центру малих планет зазначають, що в останні роки лише кілька разів вдавалося зафіксувати метеорне тіло ще за межами атмосфери. Саме тому спостереження за польотом цього метеороїда та обрахунок точки його падіння є науковою подією, яка привертає увагу вчених.

Отже, завдяки ретельній роботі астрономів було передбачено місце падіння метеорита неподалік Берліна. За розрахунками вчених це сталося в комуні Неннхаузен, що в Бранденбурзі.

Місце можливого падіння метеорита вдалося розрахувати завдяки методу тріангуляції. Суть цього методу полягає в тому, що за допомогою даних з кількох точок спостереження можна визначити положення об’єкта в просторі.

Коли метеороїд увійшов в атмосферу Землі, його рух фіксували одразу декілька обсерваторій та мереж відеоспостереження. Знаючи кут польоту та напрямок з кожної точки, а також відстань між цими точками, обчислюється перетин ліній напрямку, який і вказує на положення об’єкта.

Застосування цього ефективного методу дозволило досить точно розрахувати траєкторію та можливе місце падіння метеорита за межами Берліна.

В поліції повідомили, що інформації про руйнування викликані падінням небесного тіла не надходило.

Тепер дослідники намагатимуться знайти уламки небесного тіла з метою їх подальшого вивчення. За даними dpa на пошуки вже з’їжджаються ентузіасти. Адже метеорити містять чимало інформації про будову Сонячної системи й утворення нашої планети.

За інформацією DW

Світлина: скриншот з відео

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja