Порошенко закликав Німеччину фінансувати ЗСУ, а не утримувати українських чоловіків

Експрезидент України Петро Порошенко звернувся до влади Німеччини з незвичною пропозицією — припинити фінансову допомогу українським чоловікам призовного віку, які перебувають у цій країні, і натомість спрямувати ці кошти на підтримку Збройних Сил України. Про це він заявив в інтерв’ю Deutsche Welle під час з’їзду Християнсько-демократичного союзу в Берліні.

“Той, хто може повернутися назад, має це зробити. Щодо тих, хто відмовляється від повернення в Україну — я наполегливо рекомендую Берліну припинити їх фінансування та невідкладно перенаправити ці гроші на потреби української армії”, – наголосив Порошенко.

Він висловив переконання, що владі важко вплинути на позицію чоловіків, які залишилися за кордоном. Тож єдиний спосіб — позбавити їх німецької фінансової допомоги та передати ці кошти на зміцнення обороноздатності України.

Порошенко також закликав Німеччину нарешті розпочати постачання Україні ракетних комплексів Taurus з великою дальністю ураження. За його словами, ці високоточні ракети стануть “потужним аргументом для Росії припинити удари по критичній інфраструктурі”.

“США постачають ATACMS, Британія – Storm Shadow, Франція – Scalp. А Німеччина, близький партнер України та лідер ЄС, досі не дала Taurus. Для українців це незрозуміло”, – прокоментував п’ятий президент.

Дискусія в Німеччині щодо українських утриманців

Проблема українських чоловіків призовного віку, які перебувають в Німеччині, стала предметом гострих дискусій після рішення Києва не надавати їм консульських послуг без військового обліку. Низка німецьких політиків висловилися за підтримку зусиль України з мобілізації військовозобов’язаних.

Зокрема, депутат Бундестагу від ХДС Родеріх Кізеветтер запропонував припинити виплату допомоги цій групі громадян і сприяти виявленню та повідомленню їх про мобілізацію.

Очільник МВС Гессена від ХДС Роман Позек висловив думку, що чоловіки без дійсних українських документів не зможуть отримати німецькі посвідчення осіб через відмову консульств їх видавати. Це вимушено поверне їх до України для оформлення необхідних документів.

Німецькі ЗМІ повідомляють, що міністри внутрішніх справ федеральних земель невдовзі розпочнуть консультації щодо статусу українських чоловіків без паспортів у зв’язку з призупиненням консульських послуг. Остаточне рішення очікується в середині червня.

Нагадаємо, 23 квітня Кабмін України дозволив оформлювати паспорти громадянам чоловічої статі призовного віку лише на території України. МЗС також тимчасово призупинило надання їм консульських послуг за кордоном.

Джерело: DW

Читати також:

Німеччина відреагувала на рішення України обмежити консульські послуги для чоловіків

Шольц підтвердив наміри ЄС і надалі посилювати допомогу Україні, проте ракети Taurus Київ не отримає

Українці зможуть перебувати у Німеччині з протермінованим паспортом

Світлина з мережі X

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja