Працевлаштування у Німеччині: ініціатива JobTurbo та зміни на ринку праці у 2024 році

На початку 2024 року українці, які прагнуть працевлаштуватися у Німеччині, можуть очікувати значущих змін. Ініціатива JobTurbo, яку реалізує Федеральне міністерство праці та соціальних питань у співпраці з центрами зайнятості, спрямована на прискорення інтеграції та полегшення шляху на німецький ринок праці.

Про це інформує німецько-українська асоціація Ukrainian Future.

Нові підходи до навчання мови

Раніше акцент робився на курсах з вивчення німецької мови та досягненні рівня B2. Тепер же важливість цього аспекту перекладається на роботодавців, що відкриває шлях для більш ефективного засвоєння мови в робочому середовищі.

Пріоритет роботи над кваліфікацією

Новий підхід полягає в тому, що акцент з кваліфікації переноситься на працевлаштування. Зокрема, пошук роботи буде продовжуватися навіть під час навчання, а при пропозиції роботи, навчання може бути перенесене на вільний час.

Прийнятна робота як основний критерій

Важливим є те, що робота повинна бути прийнятною (Zumutbar). Відмова від пропозиції роботи може бути обґрунтована лише з погляду здоров’я, зробивши кваліфікацію та особисті побажання другорядними.

Частота зустрічей з центром зайнятості

Ще однією зміною є збільшення частоти зустрічей з центром зайнятості, що стане частіше – кожні шість тижнів.

Нові плани співпраці для успішних кандидатів

Для тих, хто успішно інтегрується, центри зайнятості розроблять індивідуальні плани співпраці, враховуючи фаховість та потенціал працівника.

Спрощення процедур для біженців та трудових мігрантів

З листопада 2023 року уряд Німеччини також схвалив спрощення процедур працевлаштування для біженців. Тепер, біженцям, які отримали дозвіл на проживання, дозволяється працювати, а заборона на роботу для мігрантів скасовуватиметься швидше – через шість місяців.

Висновок

Із зазначеними змінами, Німеччина відкриває широкі можливості для українців у сфері працевлаштування, спрощуючи процес інтеграції та роблячи роботу пріоритетом. Ці нові стратегії надають українцям більше шансів на успішну кар’єру та стабільне майбутнє в Німеччині.

Нагадаємо, що лише кожен п’ятий українець віком від 25 до 59 років зміг знайти у Німеччині роботу. Зокрема це пояснюється тим, що самотнім батькам з дітьми важко знайти роботу. Проте, за даними соцопитувань, частка працевлаштованих українських біженців підвищується, якщо вони перебувають у Німеччині довше за рік.

Читати також:

Німеччина продовжила статус захисту для українських біженців до березня 2025 року

Німецькі школи побили рекорд кількості першокласників

Де найвищі виплати українським біженцям серед країн Європи?

Світлина згенерована ШІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja