У 2023 році відновлювальні джерела енергії (ВДЕ) вперше забезпечили понад 50% електроенергії у Федеративній Республіці Німеччина

Вітрова та сонячна енергетика встановили нові рекорди, зменшуючи при цьому частку вугілля та збільшуючи частку газу. Закриття всіх німецьких атомних електростанцій призвело до зростання імпорту електроенергії.

2023 рік став історичним для Німеччини, оскільки відновлювальні джерела енергії вперше забезпечили більше половини споживаної електроенергії в країні. Протягом місяця, кварталу та півріччя ВДЕ стали основними виробниками електроенергії, але вперше їм вдалося утримати лідерство протягом усього року. Цю важливу інформацію 18 грудня повідомили Центр дослідження сонячної енергії та водню федеральної землі Баден-Вюртемберг (ZSW) та Федеральне об’єднання підприємств енерго- та водопостачання (BDEW).

Згідно з попередніми розрахунками, частка “зеленого” електроенергії в енергетичній системі Німеччини у 2023 році становила близько 52%, що на 5% перевищило попередній рік. ВДЕ стабільно покривали більше половини потреб країни в електроенергії протягом року, досягаючи пікових значень у травні та липні (відповідно 57% та 59%) і утримуючись на рівні 55% в жовтні та листопаді. Загальний обсяг “зеленої” електроенергії в Німеччині у 2023 році досягнув рекордних 267 мільярдів кіловат-годин, що на 6% більше, ніж у попередньому році.

Вітроенергетика стала основним виробником електроенергії в країні, виробляючи рекордні 113,5 мільярда кіловат-годин в цьому році. Однак в перспективі морські вітроелектростанції мають стати лідерами до кінця поточного десятиліття. У 2023 році встановлені сонячні батареї досягли рекордних 12 гігаватів, що на 84% більше, ніж у попередньому році. Зростання сонячної енергетики відбувається, головним чином, завдяки встановленню сонячних батарей на дахах та балконах житлових будинків, що не вимагає значних інвестицій та займає менше часу.

Загалом практично три чверті “зеленої” електроенергії в Німеччині виробляються завдяки вітру та сонцю. Зменшення загального обсягу виробництва електроенергії на 11% цього року статистично підтримало лідерство ВДЕ на ринку електроенергії в Німеччині. Частка вугілля продовжує зменшуватися, а газові електростанції збільшують свою частку, особливо завдяки зниженню цін на природний газ.

Цікаво відзначити, що в період після закриття атомних електростанцій імпорт електроенергії зріс, особливо з Франції, що свідчить про збільшення закупівель електроенергії від французьких атомних станцій після відмови від власної ядерної енергетики.

Джерело: DW

Читати також:

RWE інвестує в відновлювальну енергетику до 2030 року 55 мільярдів євро

Німеччина примусово впроваджуватиме інфраструктуру відновлювальної енергії.

Криза у сфері відновлювальних енергій: Дефіцит фахівців загрожує енергетичній трансформації в Німеччині

Світлина RK©

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja