В російській в’язниці помер опозиціонер Олексій Навальний

Смерть російського опозиціонера Олексія Навального в колонії суворого режиму стала шоком для усього світу. Ця трагічна новина викликала хвилю обурення та засудження дій російської влади з боку міжнародної спільноти. Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив глибоке занепокоєння тим, що сталося.

16 лютого офіційний представник Федеральної служби виконання покарань Росії повідомив, що Навальний помер у в’язниці в Ямало-Ненецькому автономному окрузі. За офіційною версією, під час прогулянки Навальному раптово стало зле, він втратив свідомість і незабаром помер, попри спроби лікарів його реанімувати.

Олексій Навальний, загиблий російський опозиціонер, світлина з мережі X

Однак опозиція та правозахисники переконані, що причиною смерті стали нелюдські умови утримання та цілеспрямоване ненадання Навальному належної медичної допомоги. Адже він скаржився на проблеми зі здоров’ям, зокрема на біль у спині та оніміння кінцівок, однак його клопотання про обстеження і лікування ігнорувалися.

На пресконференції у Берліні канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що глибоко приголомшений звісткою про смерть Навального. Він нагадав, що особисто зустрічався з Навальним у Німеччині, коли той проходив лікування після отруєння.

“Повернення Навального до Росії, незважаючи на загрози, було дуже мужнім вчинком. На жаль, за цю мужність він, ймовірно, заплатив своїм життям”, – сказав Шольц.

На думку німецького канцлера, ця трагедія є свідченням того, наскільки Росія відійшла від демократії. “Той, хто критикує владу, хто виступає за демократію, має боятися за своє життя. Це жахливо і демонструє, як змінилася Росія. На жаль, цей процес почався дуже давно”, – резюмував Шольц.

Смерть Навального викликала обурення серед російської опозиції та міжнародної спільноти. Його однодумці закликали вийти на акції протесту по всій Росії. Правозахисники вимагають розслідування обставин загибелі та покарання винних за нелюдське поводження з ув’язненим.

Лідери багатьох країн засудили дії Кремля і закликали негайно розслідувати смерть Навального. ЄС і США пообіцяли запровадити нові санкції проти Росії через порушення прав людини. Таким чином, трагічна загибель Навального може мати серйозні міжнародні наслідки для Росії та посилити її ізоляцію на світовій арені.

Джерело: Bild, DW

Читати також:

Німеччина і Україна підписали двосторонню угоду про гарантії безпеки

Світлина з мережі X

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja