Несподівана гостя у Києві: Бербок анонсувала мільярд євро для ППО та підтримала легітимність Зеленського

Столицю України з неанонсованим візитом відвідала глава німецької дипломатії Анналена Бербок. Під час зустрічі з Володимиром Зеленським вона запевнила у незмінній підтримці Берліном нашої держави та її президента як легітимного лідера. Також міністерка розповіла про масштабні фінансові надходження від Німеччини на зміцнення української протиповітряної оборони.

Перед українськими журналістами Бербок наголосила, що сумніви Кремля щодо легітимності Зеленського після завершення його каденції у травні 2024 року є безпідставними та свідчать про “зраду” з боку Росії. За словами очільниці МЗС Німеччини, безвихідь створив виключно Путін із його протиправною війною, через яку Україна не може провести вибори у звичному режимі.

“Ми й надалі підтримуватимемо Зеленського, захищатимемо Україну та допомагатимемо їй у всіх реформаторських процесах. Українці хочуть лише одного — змоги вільно голосувати у вільній, неокупованій країні,” – наголосила Бербок.

При цьому вона нагадала, що згідно зі статтею 108 Конституції України, президент виконує обов’язки до складання присяги новообраним главою держави. А аналогічні норми існують у базових законах багатьох країн, включно з Німеччиною.

Мільярд на протиповітряну оборону

Окрім питання легітимності української влади, Анналена Бербок розповіла про фінансові надходження від Німеччини для посилення протиповітряної оборони України. За її словами, наразі зібрано вже майже мільярд євро, а пошуки нових систем зенітного вогню, зокрема Patriot, тривають.

“Ми інтенсивно працюємо над тим, щоб цифра була ще більшою. Федеративна Республіка очолює зусилля з передачі третьої системи Patriot зі своїх запасів, ” – повідомила Бербок.

Нагородження Бербок орденом

Окрім ділових переговорів, візит німецької гості включав й урочисту церемонію. Президент Володимир Зеленський вручив Анналені Бербок орден Ярослава Мудрого “За заслуги” відповідно до указу, виданого на початку року.

Несподівана поїздка глави МЗС Німеччини до Києва стала черговим проявом солідарності Берліна з Україною у її боротьбі з російською агресією. Візит також продемонстрував тривалу фінансову та військово-технічну підтримку нашої держави з боку німецьких партнерів.

Джерело: DW

Читати також:

Російський дрон змусив Анналену Бербок перервати її візит до України

Глава МЗС Німеччини змушена була ховатися в бомбосховищі в Одесі

Світлина з мережі X

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja