Продовження 24 параграфу в Німеччині для українців. Як продовжити тимчасове перебування в країні? 

28 вересня 2023 р. Рада ЄС продовжила резолюцію щодо подовження параграфа 24 для українців до 4 березня 2025 р. Тож на рівні Євросоюзу тимчасовий захист для українців подовжено.

Про це йдеться на сайті Єврокомісії. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_4496

З усім тим, на сьогодні на законодавчому рівні в Німеччині, як і в інших європейських країнах, все ще немає чітко визначеної процедури для подовження дозволу на тимчасове перебування в Німеччині.

Отже, українцям наразі необхідно просто чекати офіційної інструкції від міграційної ради у своїй федеральній землі.

Виключенням на сьогодні є хіба що вимушені мігранти з України, які наразі проживають у Берліні. Адже їм уже запропоновано подавати заявку на подовження тимчасового захисту.

Подати заявку мешканці Берліну можуть у режимі онлайн на сайті Landesamt für Einwanderung за посиланням. 

Процедура подання заяви виглядає так:

Заповніть спеціальну електронну форму заяви на «Продовження дозволу на перебування для тимчасового захисту біженців з України». Для цього вам потрібно ознайомитися з першою сторінкою і справа внизу натиснути «Далі».

На другій сторінці вибрати один із двох варіантів (де саме ви отримали посвідку) і підтвердити відправлення анкети, натиснувши «Надішліть запит» справа внизу.

Після подачі заяви ви отримаєте PDF-документ як підтвердження, що ви подали заяву. Цей документ підтверджує, що ваше перебування в Німеччині залишається легальним, навіть після закінчення дії вашого попереднього дозволу.

Не забудьте зберегти цей документ та, за можливістю, видрукувати його. 

Якщо ви подали заяву онлайн, очікуйте на подальші інструкції до 4 березня 2024 року. Ваш дозвіл на перебування буде автоматично продовжено або ви отримаєте запрошення на співбесіду в Земельному відомстві з питань імміграції. 

На співбесіду необхідно взяти скрін або видрук отриманого PDF-документа, паспорт, дозвіл на перебування. 

В Гамбурзі українцям приходять листи із запрошенням до міграційної служби на подовження параграфа. В Берліні українці вже подають заявку онлайн та чекають рішення. Як буде в других землях відбуватись продовження дозволу на тимчасове проживання “Aufenthaltstitel” ще невідомо. Деякі наші земляки заповнили письмово бланки на продовження статусу, додали копію ВНП, копію закордонного паспорта, прописку та надіслали поштою до Ausländerbehörde за місцем проживання. 

Що таке Параграф 24 для біженців: право на отримання посвідки на проживання в Німеччині для осіб, які шукають притулку

Після прибуття до Німеччини біженці з України мають подати заяву про надання тимчасового захисту. Цей процес регулюється § 24 Закону про правовий статус іноземців у Німеччині. Саме на підставі цього параграфу біженці отримують дозвіл на тимчасове проживання “Aufenthaltstitel”.

Що таке параграф 24 у Німеччині?                 

Українці мають право в’їжджати на територію Німеччини без візи. Проте перебувати без посвідки на проживання у державі можна лише до 90 днів. Тим, хто планує залишитися у ФРН більш тривалий час, необхідно отримати дозвіл на проживання.

Параграф 24 Закону про правовий статус іноземних громадян у Німеччині регламентує перебування іноземців на території країни, а також подальшу процедуру їхньої інтеграції.

Українські біженці на підставі даного параграфу отримують у Німеччині дозвіл на тимчасове перебування “Aufenthaltstitel”, який дозволяє легально жити та працювати у ФРН. Перший раз тимчасовий захист оформляють на один рік, проте його можна продовжити на строк до трьох років.

Хто може набути статусу тимчасового захисту в Німеччині?            

Оформити статус тимчасового захисту у Німеччині можуть такі категорії громадян, які були змушені виїхати з України внаслідок військового вторгнення Росії:

● Громадяни України, які до 24 лютого 2022 р. проживали в Україні.

● Особи без громадянства та громадяни інших країн, які до 24 лютого 2022 р. перебували в Україні в рамках міжнародного захисту або рівноцінного національного захисту.

● Члени сім’ї (дружини, партнери у цивільному шлюбі, неповнолітні діти та близькі родичі) двох перших перелічених груп осіб, навіть якщо вони не є громадянами України.

● Громадяни України, які вже проживають на території Німеччини та мають підстави для перебування, термін яких незабаром закінчується, незалежно від того, коли вони в’їхали до ФРН.

● Українці, які незадовго до 24 лютого 2022 року виїхали з України або перебували в Європейському Союзі (наприклад, у відпустці чи у відрядженні) і не можуть повернутися до України через збройний конфлікт.

Різниця між 24 параграфом та статусом біженця?             

Багато українців, які оформлюють у Німеччині захист згідно з параграфом 24, вважають, що отримали статус біженця. Однак бути біженцем у Німеччині та мати тимчасовий захист – це різні поняття, між якими є спільні риси.

Тимчасовий захист – це своєрідне узаконення статусу українців, які перебувають у Німеччині. До того ж оформити тимчасовий притулок нескладно та швидко.

Статус біженця – це індивідуальне право людини отримати захист. Наразі причиною отримання статусу біженця є війна та її наслідки, а також переслідування з расової належності чи відношення до певної соціальної групи через релігійні чи політичні погляди та інші причини.


Основні відмінності:                              

● Тимчасовий захист можна отримати в будь-якій державі ЄС, тоді як статус біженця оформлюють лише в тій державі, кордон якої особа перетнула вперше.

● Працевлаштування для українців, які попросили тимчасового захисту, можливо з моменту звернення з відповідним запитом, тоді як ті, хто звернувся за набуттям статусу біженця, не можуть працювати протягом 6 місяців з моменту подання заяви.

● Оформивши тимчасовий захист, українці можуть безперешкодно в будь-який час повернутися в Україну, а також подорожувати державами ЄС протягом 90 днів. Особі, яка звернулася за набуттям статусу біженця заборонено перетинати кордон держави перебування протягом 6 місяців, доки розглядається його заява.

● При зверненні за статусом біженця українцеві необхідно буде здати свій паспорт. При оформленні тимчасового захисту паспорт не вилучається.

● Ті, хто оформлюють статус тимчасового захисту, мають право обирати житло на свій розсуд. Натомість подаючись на статус біженця, ви зобов’язані проживати в центрі біженців, де розміщують біженців не лише з України, а з усього світу. Статус біженця в Німеччині отримують багато громадян Сирії, Афганістану та Сенегалу.

Що дає параграф 24 у Німеччині?                             
Українець, який отримує в Німеччині статус тимчасового захисту згідно з параграфом 24, матиме такі переваги:

● дозвіл на проживання на період захисту (це може бути від року і довше або доки не завершиться війна в Україні);

● право на роботу; 

● право на освіту та можливість безплатно відвідувати мовні курси;

● право на житло (це можуть бути табори для біженців);

● соціальні виплати від Jobcenter; 

● доступ до медичного обслуговування; 

● можливість отримати статус біженця у майбутньому; 

● можливість у будь-який момент повернутися до рідної країни.

Отримати допомогу можна в наступних регіонах Німеччини:   
Баварія: Ergolding – Schindlerstraße 19, 84030 Ergolding,

Баден-Вюртемберг: Messe Sindelfingen – Mahdentalstraße 116, 71065 Sindelfingen,

Гессен: Gießen – Rödgener Straße 91, 35394 Gießen,

Саксонія: Meerane – Seiferetziger Schulweg 10, 08393 Meerane,

Тюрингія: Weidbergstraße 24-26, 98527,

Саарланд: Lebach – Pommernstraße 1, 66822 Lebach,

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja