Третина дітей в Німеччині мають серйозні проблеми в навчанні

Останнє опитування показало, що система освіти Німеччини є не пристосованою, особливо, для належного навчання дітей мігрантів. Більше ніж три чверті керівництва шкіл вважають, що не можуть забезпечити належні умови навчання та підтримати всіх дітей та молодь у непростий час.

На думку опитуваних, більше третини дітей в школах, які є дітьми, в основному, біженців з різних країн, потребують більше уваги, бо мають більше проблем у навчанні. Особливо, ситуація тяжка з дітьми, що походять з малозабезпечених сімей.

До того ж, федеральними урядами була запущена програма, задля того аби усунути прогалини у навчанні, через обмеження спричинені пандемією коронавірусу. Впровадження програми не принесло очікуваних результатів, лише менше третини всіх шкіл звітують про позитивний ефект. У школах, де навчаються діти із проблемами в навчанні, результат не такий оптимістичний. За даними керівництва таких шкіл, тільки кожен четвертий учень показує прогрес. Вочевидь, можна сказати, що стратегія спрямована на допомогу дітям із соціально незахищених верств населення, в більшості своїй, не мала успіху.

Такі дослідження шкільної успішності проводить Інститут Forsa за дорученням Фонду Роберта Боша. Дані їх досліджень можуть вплинути на систему фінансування шкіл, відповідно до потреб кожного навчального закладу. Такій підхід може бути використаний для програми стартових можливостей запровадженою коаліцією «Світлофор», яка створена для підтримки навчальних закладів в рамках соціально-економічних потреб.

Головною проблемою забезпечення навчальних закладів виявляється гостра нестача кадрів, всі інші недоліки навчального процесу так чи інакше не є такими нагальними. Багато шкіл, як заявляє їх керівництво, більше не мають можливості та ресурсів аби прийняти нових дітей-іммігрантів. Згідно з результатами, соціально складні школи складають 45 %, а також середні, молодші та загальноосвітні школи відповідно 38% вже працюють понад свої можливості. Як заявляє фонд Роберта Боша саме вони вимагають першочергової допомоги. Майже половина шкіл все ще можуть приймати окремих новоприбулих учнів.

Шкільні навчальні заклади стикнулися з новими викликам, коли розпочалася війна Росії проти України. Зокрема, до Німеччини виїхало багато сімей, що потребують притулку. Станом на середину січня навчальні заклади Німеччини прийняли майже 200 тисяч українських дітей та молоді. З березня минулого року в школах навчається майже стільки новоспечених учнів з України, скільки з інших країн. Частка від загальної кількості студентів становить 2,7% для обох груп.

Загалом, згідно з опитуванням, німецька шкільна система в кращому випадку помірно готова до інтеграції та підтримки учнів, які нещодавно приїхали до Німеччини. Більше половини шкільних адміністрацій вважають, що в їхній школі не може бути гарантована достатня підтримка дітей, щодо вивчення німецької мови. Гірша ситуація у початкових школах, де майже три чверті початкових шкіл належно не забезпечені. Існує, також, велика потреба в подальшій програмі по підтримці навчальних закладів щодо того, як працювати з дітьми-біженцями та, можливо, травмованими дітьми.

Така неготовність навчальних закладів спричинена тим, що таких суттєвих прецедентів ще не було в системі освіти Німеччини. Наразі відчувається нестача психосоціальної допомоги учням, незалежно від їх походження. Слід визнати, що підтримка покращилася порівняно з опитуванням у квітні 2022 року. Але ще є школи, в яких немає ні шкільних соціальних працівників, ні шкільних психологів. Шкільна соціальна робота доступна приблизно у двох третинах шкіл, а шкільні психологи – приблизно в одній третині. Своєю чергою, половина опитаних зазначили, що вони недостатньо цим забезпечені.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja