Сім’ї з роботою чи без: у кого більше грошей?

Заплановане підвищення соціальної допомоги було недавно відзначене Єнсом Шпаном як «неправильний сигнал». За його словами, родина з чотирьох осіб, яка отримує соціальну допомогу, має зараз такий самий дохід, як і родина з середнім доходом.

Сімʼя з чотирьох осіб отримують разом 1568 євро соціальних виплат. До цього долучаються 743 євро на поточні та одноразові витрати на житло. Разом це дорівнює точно 2311 євро.

Але як це виглядає для родин із середніми доходами? Пара з щонайменше однією дитиною у середньому (станом на 2021 рік) отримує в Німеччині середній брутто-дохід від заробітної плати в розмірі 5809 євро. Це випливає з економічних обчислень, опублікованих Німецьким федеральним статистичним управлінням у 2022 році.

Якщо обидва з пари працевлаштовані та мають приблизно однаковий дохід та оподатковувалися за податковою класифікацією IV, то пара разом отримує приблизно 4000 євро чистого доходу, якщо у них двоє дітей, що отримують допомогу на дітей у розмірі 500 євро щомісяця.

Для оплати житла та комунальних послуг Федеральна статистична служба вказує витрати в розмірі 1226 євро на місяць для пар із однією або більше дітьми. Після відрахування цих витрат родина із чотирма особами залишається з більш ніж 3000 євро.

Звісно, ситуація виглядає інакше для осіб із низькими доходами. Сценарій такий: родина з чотирьох осіб, де працевлаштований тільки один член сімʼї, який отримує лише мінімальну заробітну плату в розмірі 12 євро на годину, за щомісячним доходом майже дорівнює доходу родині, де ніхто офіційно не знаходиться на роботі. 

На перший погляд, такій родині, здається, немає фінансових переваг порівняно з отримувачами соціальної допомоги. Проте люди із низьким доходом, зокрема родини, можуть отримувати різні державні соціальні виплати, кожна з яких становить кілька сотень євро. До них відносяться, наприклад, житлова допомога або допомога для дітей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja