У Німеччині раптово скоротилася кількість викидів парникових газів

За попередніми даними аналітичного центру Agora Energiewende, минулого року в Німеччині стрімко скоротилися викиди парникових газів. Це скорочення є раптовим та значним, проте лише частково можна вважати доброю новиною для клімату.

У 2023 році в Німеччині загальна сума викидів становила 673 млн тонн парникових газів – на 10% менше порівняно з 2022 роком та аж на 46% менше відносно 1990 року. Це рекордно низький рівень, який екологи з Agora Energiewende кваліфікують обережно позитивно. Річ у тому, що на це скорочення вплинули не лише заходи екологічної політики.

Безсумнівно, позитивним є збільшення частки відновлюваних джерел енергії. Крім того, у Німеччині впав попит на електроенергію та зменшилися її експортні поставки. Відповідно, на вугільних електростанціях спалювалося менше шкідливого палива.

Однак тут є і зворотний бік медалі. За словами експерта Лукаса Келера, загалом Німеччина рухається в правильному напрямі щодо декарбонізації, проте подані цифри варто розглядати з обережністю.

Головною причиною різкого скорочення викидів стала погана економічна ситуація в країні. Зниження попиту на електроенергію пов’язане насамперед з падінням промислового виробництва через кризу. А отже, менш енергомістке виробництво означає й менше викидів.

Експерти наголошують, що частину свого виробництва Німеччина фактично перенесла за кордон. Тож відповідна частина викидів CO2, яких вдалося уникнути в Німеччині, тепер припадає на інші країни.

На додаток, позитивна тенденція до зниження викидів виявилася нестійкою. Очікується, що з покращенням економічної ситуації в майбутньому рівень викидів знову піде вгору. За оцінками Agora Energiewende, лише 15% тогорічної економії викидів дійсно пов’язані із заходами щодо захисту клімату і можуть вважатися сталими.

Майже без зрушень лишаються транспорт і будівництво. В аграрному секторі спостерігається незначне скорочення викидів. Транспорт скоротив викиди всього на 2% порівняно з 2022 роком. В житловому секторі теж зафіксовано невеличке зниження завдяки економії газу та м’якій зимі. Однак як транспорт, так і будівництво й досі не досягають встановлених кліматичних цілей.

Екологи закликають уряд негайно вжити заходів задля сталого скорочення викидів. Насамперед йдеться про підтримку промисловості та розробку стратегії декарбонізації транспорту. Успіх цих заходів залежатиме від надійного та передбачуваного фінансування «зеленої» трансформації економіки.

Читати також:

Німеччина підписує довгострокову угоду про придабання норвежського газу

У 2023 році відновлювальні джерела енергії (ВДЕ) вперше забезпечили понад 50% електроенергії у Федеративній Республіці Німеччина

Світлина з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja