Фермери заблокували пором з віце-канцлером Німеччини Робертом Хабеком

Понад 100 фермерів, які вже понад місяць протестують проти планів уряду щодо скорочення субсидій на сільське господарство, 4 січня спробували заблокувати пором з віце-канцлером Німеччини Робертом Хабеком. Інцидент стався у федеральній землі Шлезвіг-Гольштейн на півночі Німеччини, коли політик повертався з відпустки.

Фермери заблокували причал і зажадали зустрічі з віце-канцлером. За словами прессекретаря Хабека, міністр охоче поговорив би з протестувальниками, але через питання безпеки цього зробити не вдалося. Також була відхилена пропозиція віце-канцлера провести зустріч з представниками фермерів. Для розблокування порома поліція застосувала сльозогінний газ. Про це повідомляє DW.

Сутичка поліції з протестувальниками, пост з мережі X

Тривають масові протести німецьких фермерів

Німецькі фермери з грудня регулярно проводять акції протесту через наміри уряду ФРН суттєво скоротити субсидії на сільське господарство та скасувати ряд податкових пільг. Зокрема, у 2024 році їх планували повністю позбавити знижок на дизельне пальне.

За підрахунками Міністерства фінансів Німеччини, така міра дозволила б заощадити для держбюджету близько 480 млн євро на рік. Проте фермери різко виступили проти цих планів. Наймасовіший протест відбувся 18 грудня біля Бранденбурзьких воріт у Берліні.

4 січня стало відомо, що Кабінет міністрів ФРН вирішив скоригувати плани та скасувати аграрні пільги не повністю та не відразу, а поступово та частково. Проте невідомо, чи зупинить це нову хвилю запланованих на січень протестів фермерів.

Німецькі політики різко засудили акцію фермерів щодо віце-канцлера

Провідні німецькі політики жорстко розкритикували дії фермерів стосовно Роберта Хабека. Представник уряду ФРН Штеффен Хебештрайт назвав цей інцидент “ганебним”, адже він є порушенням правил демократичного суспільства та мирних протестів.

Своєю чергою міністр юстиції Марко Бушман наголосив, що така акція дискредитує протести інших фермерів, які виступають шляхом законних мітингів.

Отже, протести фермерів у Німеччині проти планів скорочення державної підтримки аграрного сектору тривають. Спроба заблокувати віце-канцлера ФРН викликала різку критику політиків і може зашкодити іміджу фермерського руху.

Читати також:

Роберт Хабек став жертвою російських пранкерів

Світлина: скриншот з відео

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja