Німецькі компанії скорочують виробництво: аналіз та прогнози

У червні 2023 року обсяг виробництва в Німеччині впав на 1,5% у порівнянні з попереднім місяцем. Цей показник виявився набагато нижчим, ніж передбачали експерти. Прогнозується, що економіка Німеччини продовжить звиватися у другій половині року.

Падіння обсягів виробництва у червні стало несподіванкою для німецького бізнесу. Сектори промисловості, будівництва та енергетики разом виробили на 1,5% менше продукції, ніж у попередньому місяці. Про це повідомило Статистичне федеральне управління у понеділок. Аналітики агентства Reuters очікували лише 0,5% зниження. У травні вже відзначалося від’ємне зміщення на 0,1%.

Головний економіст Hauck Aufhäuser Lampe Privatbank Александер Крюгер відзначив: “Негативний настрій серед підприємств вказує на тривалу сповільнену динаміку”. “Можливо, найкращий варіант для поточного кварталу – це невеликий ріст виробництва”. Головний економіст Commerzbank Йорг Кремер прогнозує, що “економіка Німеччини, найімовірніше, продовжить зменшуватися у другій половині року”.

Промисловість окремо в червні виробила на 1,3% менше, ніж у попередньому місяці. Міністерство економіки прокоментувало ситуацію так: “Прогноз стосовно індустріальної кон’юнктури залишається невизначеним, незважаючи на певне підвищення попиту, яке відбулося через коливання обсягів великих замовлень”. “З урахуванням стриманих бізнесових та експортних очікувань підприємств, значний зріст наразі не передбачається”.

Експерт Commerzbank Кремер зазначив: “Зниження в червні передвіщає негативні цифри виробництва, які можна очікувати в майбутніх місяцях”. “Довготривала тенденція до зниження обсягів замовлень вказує на це. Крім того, компанії вже, за даними опитувань, розпочали виконувати недороблені під час пандемії замовлення”.

Ослаблений промисловий сектор останнім часом відновлюється завдяки зростанню обсягів замовлень, зокрема в авіаційній та космічній галузях. Замовлення у червні зросли на 7,0% у порівнянні з попереднім місяцем, що стало найбільшим ростом за останні три роки. Також у травні відзначалося несподівано потужне зростання на 6,2%.

Але показники Frühindikatoren, такі як Ifo-Geschäftsklima, свідчать, що німецька економіка, яка протягом трьох кварталів не відзначала зростання, все ще перебуває в кон’юнктурній затримці. Так, будівельна галузь, яка стикається з високими процентними ставками та нестачею замовлень, у червні відзначила зниження виробництва на 2,8%. Енергетичні підприємства, зі свого боку, виробили на 0,6% більше, ніж у попередньому місяці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja