Німецькі науковці виявили новий вид антибіотика

Дослідники з Тюбінгенського університету відкрили речовину в слизовій оболонці носа, яку можна використовувати для боротьби з бактеріальними інфекціями та грибками.

Молекулу, придатну для створення нових антибіотиків широкого спектру дії, виявили німецькі науковці з Тюбінгенського університету. Ця молекула, епіфадин, виділяється зі специфічних штамів бактерій Staphylococcus epidermidis, які присутні на слизовій оболонці носа та на поверхні шкіри людини. Про це відкриття повідомили наприкінці грудня на вебсайті Тюбінгенського університету в Німеччині. Експерти з групи “Controlling Microbes to Fight Infections“, що вивчає можливості мікробів у боротьбі з інфекціями, зазначають, що епіфадин ефективний не лише проти бактерій, що конкурують з Staphylococcus epidermidis, але й проти тих, що зустрічаються в організмі людини в інших середовищах, наприклад, в кишківнику. Також нова антибіотична речовина може бути ефективною проти деяких грибків, зокрема проти Staphylococcus aureus, відомого як “лікарняний мікроб”, який є дуже небезпечним при резистентності до антибіотиків.

Дослідники пояснюють, що ніс, шкіра та кишківник людини населені як доброякісними, так і патогенними бактеріями, які живуть разом у мікробіомах. Несправжність мікробіому може призвести до збільшення кількості патогенів і хвороб. Бактерія Staphylococcus epidermidis знаходиться в дермальному і назальному мікробіомах практично у всіх людей. Цей патоген може викликати інфекції шкіри, пневмонію, ендокардит та інші хвороби. Вважається, що цей новий штам виділяє активну речовину – епіфадин, для виживання в конкуренції з іншими мікроорганізмами.

Чому вчені шукають нові антибіотики саме в носі? На сьогодні епіфадин представляє новий, раніше не відомий клас протимікробних сполук, які можуть вбивати певні мікроорганізми та слугувати основою для створення нових антибіотиків. В експериментах епіфадин виявився ефективним проти Staphylococcus aureus та ворожих бактерій шляхом пошкодження їхньої клітинної мембрани. Однак хімічна структура епіфадину є дуже нестійкою, і речовина активна лише протягом короткого часу, надаючи переважно місцеву дію. Це допомагає зменшити ризик пошкодження мікробіому, яке часто відбувається при застосуванні антибіотиків широкого спектру. Для визначення можливості використання епіфадину для терапії планують провести додаткові дослідження.

Це вже не перший раз, коли науковці з Тюбінгенського університету досліджують тіло людини як можливе джерело нових ліків. У 2016 році ця сама група виявила іншу невідому раніше антибіотичну речовину – лугдунін, яка мала унікальну структуру. Експерименти показали, що лугдунін впливає на “супербактерії” та багато грамнегативних бактерій, і відкрили його в бактеріях, які мешкають в носі. Вибір носа для досліджень обумовлений тим, що внутрішнє середовище носа є малопоживною зоною, де особливо висока конкуренція між мікроорганізмами.

Читати також:

Кожен другий старше 65 років в Німеччині міг отримати непридатні ліки

Світлина з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja