Як відбувається продовження допомоги Bürgergeld у Німеччині?

Автоматично допомога в Німеччині не подовжується, щоб виплати не припинилися, за 1,5 місяця (6 тижнів) до закінчення терміну допомоги необхідно подати Antrag (Антраг) на його продовження. 

Допомога, відома як Antrag WBA (заява на продовження допомоги громадянина): як правильно оформити заяву, щоб забезпечити незмінні виплати від Джобцентру та уникнути можливих труднощів? 

1. Для цього потрібно заповнити Weiterbewilligungsantrag (WBA 2) та разом з підтверджуючими документами подати до Джобцентру.

Якщо не було жодних змін після попереднього періоду схвалення, то в центр зайнятості, як правило, потрібно лише подати форму WBA для подачі повторної заявки. У випадку внесення змін можуть знадобитися додаткові підтверджуючі документи, такі як свідоцтво про реєстрацію (якщо кількість осіб, які потребують допомоги, збільшилася), довідка про доходи, підтвердження праці, довідка про виплату допомоги на дитину та підтвердження виплати аліментів.

Можна скористатися докладною інструкцією із заповнення WBA Федерального агентства з праці та зайнятості. Також для зручності можна користуватися Weiterbewilligungsantrag ausfüllen з перекладом. Однак, необхідно враховувати, що Центр зайнятості розглядає заявки на продовження допомоги тільки німецькою мовою.

Якщо у вас є доступ в особистий кабінет від Jobcenter, то ви можете подати заявку онлайн, що дуже полегшує процес.

2. Jobcenter також просить вас повідомити про Anlage VM – Vermögen (ваші активи) подивитися як заповнити можна тут. Також ви можете заповнити її онлайн. Рекомендовано прикріпити виписку з Girokonto за 3 місяці, тому що можуть запросити.

Інструкція із заповнення формуляру Antrag WBA

  • У першому розділі необхідно вказати особисті дані заявника (вид звернення: Frau – для жінок та Herr – для чоловіків, ім’я, прізвище, дату народження, вулицю, номер будинку, поштовий індекс, місто проживання та номер спільноти – BG Nummer).
  • У 2-му розділі вказують загальні відомості про домогосподарство (кількість наявних осіб або заплановані зміни). Якщо змін не передбачається, поля не заповнюють або ставлять прочерки.

Якщо ж до домогосподарства додалася нова особа, необхідно надати дані щодо неї, заповнивши відповідні декларації:

додаток WEP – для партнера/партнерки та неодружених дітей у віці від 15 до 24 років;

додаток KI – для неодружених дітей віком до 15 років;

додаток HG − для інших родичів або свояків (наприклад, дідусів, бабусь, братів і сестер старше 25 років, одружених дітей, дітей, які перебувають у шлюбі);

додаток KDU – якщо члени домогосподарства змінюють адресу замешкання.

  • У 3-му розділі потрібно вказати доходи всіх членів сім’ї, якщо такі є (наприклад, батьківська допомога, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами, надбавка на дитину, Kindergeld). Якщо члени сім’ї не мають жодних доходів з перерахованих у розділі, необхідно наприкінці помітити хрестиком відповідний пункт. Якщо відмічаєте пункт 18, необхідно надати довідку про заробітну плату (попросити роботодавця заповнити Einkommensbescheinigung, тобто довідку про доходи); відмічаючи пункт 34, необхідно також надати актуальні докази конкретної діяльності, виду та розміру відшкодування витрат, отримання платежу та понесені у зв’язку з цим витрати; якщо ви займаєтеся самозайнятою діяльністю й відмічаєте пункт 35, потрібно додатково заповнити Anlage EKS; відмічаючи пункт про допомогу з безробіття, потрібно надати повідомлення про схвалення від агентства з працевлаштування – зверніть увагу, що соціальні виплати, відповідно до третьої книги Соціального кодексу, не мають нічого спільного з фінансовою допомогою малозабезпеченим, яку більшість українців отримує від Джобцентру, тож ставити тут відмітку мають лише ті, які працювали в Німеччині, сплачували страхові внески на випадок безробіття – і втратили роботу та отримують від Джобцентру пов’язані з цим відповідні виплати; ті, хто відмічає пункт про пенсію, мають надати поточне пенсійне посвідчення; отримувачі аліментів мають надати надайте актуальне підтвердження типу та суми отриманих платежів.

Продовжуючи заповнення третього підрозділу форми WBA, зверніть увагу на пункт, присвячений житловій субсидії Wohngeld – майте на увазі, що цю субсидію не отримують отримувачі виплат від Джобцентру. Тож, якщо ви отримуєте громадянський дохід, ставити відмітку біля цього пункту не потрібно. У кінці третього підрозділу форми потрібно внести інформацію щодо виплат на дитину, які отримують батьки/опікуни. Тут треба зважати на той факт, що відмічати має сенс лише ті виплати, які ви вже реально отримуєте. Якщо ви тільки оформлюєте фінансову допомогу на дитину в Німеччині Kindergeld, але ще не маєте на руках повідомлення від Джобцентра щодо її призначення та жодного разу не отримали ці гроші, юристи не радять відмічати цю виплату. Якщо ж ви вже отримуєте кошти у межах дитячих виплат, обов’язково відмітьте цей пункт та надайте довідку про виплату допомоги на дитину.

  • У четвертому підрозділі зазначаються зміни у виплатах, якщо вони мали місце. У 5-й частині анкети вказують витрати на житло та опалення. Такі витрати обов’язково підтверджують відповідними документами (договір на оренду, контракт із постачальником електроенергії).
  • У 6-му розділі необхідно перерахувати всі зміни даних, які були вказані в початковій заяві та про які Джобцентр не повідомили раніше (наприклад, укладення шлюбу, розлучення, зміна банківських реквізитів, поява додаткових потреб, зміни у медичній страховці).
  • Наприкінці 7-го розділу необхідно вказати місто проживання, дату заповнення анкети та поставити підпис.

Як надіслати Antrag WBA?

Документи на продовження допомоги Бюргергельд можна надіслати в Jobcenter рекомендованим листом. На конверті обов’язково потрібно вказати ваш BGNummer та Kundennummer. Також їх можна покласти в спеціальну скриньку для внутрішньої кореспонденції в Центрі зайнятості. Віддалено документи можна надіслати електронною поштою або через Jobcenter-digital.

Які документи потрібні для WBA Jobcenter?

Крім основного документа Antrag WBA до формуляра на продовження допомоги потрібно додати наступні документи:

  • документи, які підтверджують доходи,
  • витрати на квартиру та опалення,
  • документи, які підтверджують зміни, що відбулися або очікувані в найближчому майбутньому.

Як мінімум, до заповненого формуляра додають договір про оренду (якщо опалення оплачують окремо, додатково потрібен договір із постачальником газу).

Бажано одразу надіслати всі документи, оскільки у випадку, якщо Джобцентр їх запитуватиме, час обробки заявки збільшиться. Додатково можуть вимагати, наприклад, анкету Anlage VM про майно та актививы.

Як довго обробляється заявка на продовження виплат від Джобцентру?

Центри зайнятості мають термін до шести місяців на розгляд заяви про продовження права на допомогу. Цей термін визначається великою мірою кількістю поданих заяв та наявністю всіх необхідних документів.

Світлина з відкритих джерел: © BeritKessler – Depositphotos

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja