Іран загрожує новою війною на Близькому Сході

Іран завдав ракетно-дронового удару по території Ізраїлю, що стало безпрецедентною ескалацією напруженості на Близькому Сході. Цей крок Тегерана засудили провідні світові лідери та міжнародні організації.

Голова МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила, що Німеччина “рішуче засуджує” атаку Ірану на Ізраїль, яка може “ввергнути весь регіон у хаос”. Вона закликала Іран та його проксі негайно припинити ці дії. Генсек ООН Антоніу Гутерріш також засудив напад і закликав до негайного припинення бойових дій, наголосивши, що “регіон і світ не можуть дозволити ще одну війну”.

Реакція світової спільноти

Очільник зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель назвав дії іранської влади “безпрецедентною ескалацією і серйозною загрозою регіональній безпеці”. Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак звинуватив Іран у спробі “посіяти хаос на власному задньому дворі”.

Німецький канцлер Олаф Шольц засудив іранську атаку як “безвідповідальну і нічим не виправдану”, запевнивши, що Німеччина твердо стоїть на боці Ізраїлю. Франція також приєдналася до засудження дій Ірану.

Ескалація конфлікту

Напруженість у регіоні почала зростати ще на початку квітня, коли Ізраїль завдав удару по іранському консульству в Дамаску, в результаті чого загинули 7 іранських військовослужбовців, зокрема два генерали. Пізніше аятола Алі Хаменеї пообіцяв “покарати” Ізраїль.

У відповідь прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу попередив, що його країна готова дати відсіч будь-кому, хто завдасть їй шкоди. Тепер світова спільнота стурбована загрозою масштабного військового конфлікту на Близькому Сході.

Кризове засідання в Німеччині

У зв’язку з масштабною іранською атакою на Ізраїль, Міністерство закордонних справ Німеччини скликає кризовий штаб під головуванням Анналени Бербок. Обговорюватимуться подальші дії щодо ескалації ситуації в регіоні.

Експерти побоюються, що Іран своїми провокаційними діями прагне спровокувати нову регіональну війну, наслідки якої можуть бути катастрофічними. Тому міжнародна спільнота закликає до негайної деескалації напруженості та пошуку дипломатичного врегулювання конфлікту.

Джерело: DW

Читати також:

Німеччина закликала своїх громадян покинути Іран

Іран готує удар по Ізраїлю — застерігають Німеччина, Франція, Індія та інші країни

Світлина з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja