Криза у сфері відновлювальних енергій: Дефіцит фахівців загрожує енергетичній трансформації в Німеччині

У сфері сонячної та вітроенергетики відчутний дефіцит кваліфікованих працівників, що зафіксовано згідно з останнім дослідженням. Зауважується, що чимраз більший дефіцит кваліфікованих працівників може сповільнити перехід до енергетичної ефективності. Проблема дефіциту кваліфікованих фахівців в Німеччині також негативно впливає на розвиток відновлювальних джерел енергії.

Зокрема, у сфері сонячної енергетики виникає великий попит на технічний персонал, тоді як у галузі вітроенергетики спостерігається збільшення вакансій. Зазначено, що моніторинг ринку праці Інституту німецької економіки (IW) за дорученням Фонду Бертельсмана виявив цю тенденцію. Про це повідомляє видання tagesschau.de

Особливо критична ситуація склалася у сфері сонячної енергетики, де кількість онлайн-оголошень вакансій була понад 52 000 у 2022 році, що у два рази більше порівняно з 2019 роком. За перші шість місяців 2023 року було розміщено 36 000 вакансій для сонячної енергетики, що свідчить про рекордний рівень зайнятості. Дослідження базувалося на аналізі 14 мільйонів онлайн-оголошень про вакансії з 2019 до червня 2023 року для 190 професій у галузях вітро- та сонячної енергетики.

Найбільш затребуваними професіями в сонячній енергетиці є фахівці з сантехніки, опалення та кондиціювання, будівельні електрики та керівники проєктів. Однак основний приріст вакансій вже зафіксовано серед покрівельників, згідно з дослідженням: майже 25% вакансій для покрівельника надходить від сонячних компаній, що на 10% більше порівняно з 2019 роком.

В аналізі також відзначено, що розвиток сонячної енергетики найбільше відчутний на півдні Німеччини, але й на сході спостерігається зростання. Відповідно, найбільше вакансій у 2022 році було в регіонах Саксонія, Бранденбург, Берлін і Баварія.

Європейська асоціація сонячної енергії (SPE) в жовтні повідомила, що також в Європі виникла велика потреба у фахівцях у сфері сонячної енергії. За їхніми даними, до минулого року в цьому секторі вже було створено 648 000 “еквівалентів повного робочого дня”, а до 2027 року це число може збільшитися до 1,2 мільйона, причому найбільший попит на фахівців залишається в Німеччині.

Щодо галузі вітроенергетики, то тут також відзначається потреба у фахівцях, але динаміка менш виражена. Вакансії у галузі вітроенергетики зросли помірно, в той час, як кількість вакансій у галузі сонячної енергетики подвоїлася за останні роки.

За даними дослідження в галузі вітроенергетики на цей час працює близько 130 000 осіб, а в сонячній енергетиці – 58 500. Зазначається, що “різке збільшення попиту в галузях вітро- та сонячної енергетики свідчить передусім про одне: для досягнення розширення відновлювальних джерел енергії нам слід вкладати значно більше в навчання та підвищення кваліфікації працівників”.

За регіонами, найбільше оголошень про вакансії в галузі вітроенергетики було в Бремені, Мекленбург-Передньому Помор’ї, Гамбурзі та Шлезвіг-Гольштейні. З 401 округу в Німеччині 12 не мали жодної вакансії з 2019 по 2022 рік, а сім з них розташовані в Баварії, де розвиток вітроенергетики тимчасово зупинився.

Технік чи технік-інженер є найбільш потрібною професією, з попитом, що практично подвоївся за останні чотири роки, зазначається в дослідженні. На другому місці за популярністю роботодавці шукають керівників проєктів та будівельних електриків. Зауважено, що високий попит на кваліфікованих працівників у галузях вітро- та сонячної енергетики впливає на весь ринок праці в Німеччині, спричинюючи зростання конкуренції за цими обмеженими ресурсами. Тому важливо робити роботи в галузі відновлювальних джерел енергії більш відомими та привабливими.

Читати також:

Німеччина примусово впроваджуватиме інфраструктуру відновлювальної енергії.

В Східних регіонах Німеччини не вистачає кваліфікованих працівників

Світлина з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja