Німецькі ліві екстремісти підпалили садибу голови Rheinmetall через постачання зброї Україні

Група німецьких лівих радикалів вчинила підпал садового будинку, що належить голові компанії Rheinmetall – одного з найбільших виробників озброєнь у Європі. Як випливає з анонімного допису в соціальних мережах, метою нападу був протест проти продажу зброї Україні.

В ніч з 28 на 29 квітня 2024 року невідомі активісти підпалили дачу Арміна Паппергера, який очолює Rheinmetall, у Нижній Саксонії. У повідомленні зловмисники заявили, що вчинили цей напад, оскільки Паппергер та його компанія “наживаються на так званій Zeitenwende” – новій стратегії безпеки Німеччини у відносинах з Росією.

“Rheinmetall – один з бенефіціарів цього переломного моменту, адже компанія має на складах різні старі типи танків, які тепер можна вигідно продати Україні разом з боєприпасами”, – йдеться у заяві підпалювачів.

Посилання на танки, ймовірно, стосується німецьких “Леопардів”, які роками зберігалися на складах у Бельгії. Після російського вторгнення в Україну вони були придбані Rheinmetall для ремонту та відновлення із метою подальшої передачі українській стороні.

Британське видання The Telegraph припускає, що виконавці нападу можуть бути пов’язані з колишньою ліворадикальною терористичною організацією “Фракція Червоної Армії” (більш відомою як “Банда Баадера-Майнхофа”). На це вказує заклик “Звільніть Данієлу!” у кінці допису. Ідеться про високопоставлену членкиню угруповання Данієлу Клетте, яку було заарештовано на початку 2024 року після тривалого переховування.

Нещодавно Rheinmetall відкрила новий завод у Нижній Саксонії для збільшення виробництва артилерійських снарядів на потреби України.

Обмежені збитки та швидке реагування

За повідомленнями німецької поліції, підпал завдав лише обмеженої шкоди майну Арміна Паппергера, розташованому в землі Нижня Саксонія. Пожежу вдалося оперативно приборкати силами місцевих пожежників.

Рішуча підтримка України з боку Берліна

Канцлер ФРН Олаф Шольц взяв на себе зобов’язання виділити Україні понад 100 мільярдів євро допомоги, до якої, зокрема, входить значний пакет озброєнь: зенітні ракетні комплекси Patriot, танки “Леопард”, ракети Iris-T та бойові броньовані машини піхоти.

Водночас Шольц залишається противником постачання Україні ракетних систем великої дальності Taurus, на що наполягає Київ упродовж кількох місяців. Канцлер побоюється, що передача таких ракет, здатних досягати Москви, може спровокувати жорстку відплату Росії проти Німеччини.

Утім, західні офіційні особи наголошують: інші держави, зокрема США та Велика Британія, уже надавали Україні аналогічні системи, однак це не призвело до прямого воєнного зіткнення з Кремлем.

Радикальний протест проти підтримки України

Ця акція лівих радикалів у Німеччині стала ще одним проявом активності вкрай маргінальних, але водночас агресивних груп, які виступають проти підтримки України у протистоянні з російською агресією.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ зафіксовано кілька десятків нападів та актів вандалізму, скоєних такими угрупованнями в різних країнах Європи та Північної Америки. Їхні дії супроводжуються заявами з осудом постачання зброї Україні та закликами до припинення протистояння з Росією.

Утім, як свідчить статистика, подібні погляди поділяють вкрай малі політично маргіналізовані спільноти. Натомість переважна більшість країн Заходу підтримує курс на всебічну допомогу Україні у відсічі російській агресії до повного відновлення її територіальної цілісності.

Джерело: BBC, The Telegraph

Читати також:

Rheinmetall планує виробництво боєприпасів в Україні

Німецько-французький концерн відкриє виробництво в Україні

25 танків Леопард 2А4 придбає Німеччина в Швейцарії

Світлина з мережі X

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja