Шольц підтримує ідею використати російські активи на боєприпаси для України

Канцлер Німеччини Олаф Шольц позитивно оцінив пропозицію Єврокомісії передати доходи від заморожених російських активів на закупівлю зброї та боєприпасів для України. Про це він заявив, коментуючи відповідну ініціативу, представлену цього тижня.

“На мою думку, ці кошти мають бути використані насамперед для того, щоб можна було придбати ту зброю та боєприпаси, які необхідні Україні для її оборонної боротьби”, – наголосив Шольц.

Канцлер підкреслив важливість чіткого визначення напрямків використання цих ресурсів, зокрема для підтримки закупівель боєприпасів. “Для мене важливо, що ми зараз даємо використанню цих коштів конкретний вектор”, – додав він.

Раніше інформагентство Bloomberg News із посиланням на джерела повідомило про пропозицію США створити спеціальний механізм для випуску облігацій на 50 мільярдів доларів під заставу прибутків від заморожених російських активів загальним обсягом 280 мільярдів. Отримані від розміщення таких цінних паперів кошти планується спрямувати на допомогу Україні.

За даними Bloomberg, понад дві третини заморожених російських активів зараз арештовані в країнах Євросоюзу. Вони можуть приносити близько 3,6 млрд доларів річного доходу. А очікувані надходження від випуску згаданих облігацій оцінюються у 60 млрд доларів.

Проте ця ініціатива Сполучених Штатів досі перебуває на початковій стадії обговорення союзниками по “Великій сімці”. Низка країн, зокрема Німеччина та Франція, вже висловили обережність через можливі правові перешкоди.

Отже, ідея використати заморожені російські активи для фінансової та військової підтримки України зберігає актуальність. Водночас механізми її реалізації ще належить остаточно відпрацювати та погодити на рівні західних партнерів.

Джерело: Voice of America, Європейська правда

Читати також:

Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки знадобиться – заява Шольца

Байден і Шольц обговорили питання допомоги Україні

Шольц і Сунак обговорили підтримку України на тлі проблем з допомогою США

Світлина з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja