В Німеччині лунають заклики відновити бомбосховища для захисту населення

Війна в Україні змусила Німеччину по-новому поглянути на питання цивільної оборони та захисту мирних жителів. Голова Німецького союзу міст та громад Андре Бергхеггер наголосив, що безпека більше не може вважатися чимось само собою зрозумілим. Тепер недостатньо лише переозброювати бундесвер – необхідно серйозно подбати про захист цивільного населення від можливих бойових дій.

Бергхеггер закликав федеральний уряд виділити мільярдні інвестиції протягом наступного десятиліття для відновлення системи бомбосховищ у Німеччині. Ці кошти не мають фінансуватися зі спеціального фонду на переозброєння збройних сил. За його словами, захист мирних жителів є спільною відповідальністю федерального, земельного та місцевого рівнів влади.

Під час “холодної війни” у Німеччині існувало близько 2000 громадських бомбосховищ, здатних вмістити півмільйона осіб. Але більшість з них були законсервовані після завершення протистояння з СРСР. Натепер у робочому стані залишається лише 600 таких укриттів. Бергхеггер наполягає на терміновій необхідності повернути до експлуатації решту захисних споруд.

Крім того, він вважає за потрібне збудувати нові, сучасні бомбосховища та встановити по всій країні додаткові сирени для оповіщення про повітряну тривогу. Покладатися виключно на мобільні додатки у цьому питанні неприпустимо.

Водночас на думку керівника Союзу міст і громад, немає потреби вводити в школах окремий курс з цивільної оборони. Достатньо буде в рамках проєктних днів чи робочих груп інформувати учнів про правила поведінки у небезпечних ситуаціях.

Бергхеггер визнав, що тривалий мирний період призвів до певної самовпевненості та безтурботності німецького суспільства. Але зараз ситуація змінилася, і питання захисту цивільних осіб постало з новою гостротою.

Напередодні міністр оборони ФРН Борис Пісторіус також наголосив на необхідності швидко посилити цивільну оборону в країні. Він нагадав, що після “холодної війни” більшість державних об’єктів захисту населення були розпродані або занепали через відсутність фінансування.

Таким чином, події в Україні змусили Німеччину як ніколи серйозно поставитися до питання цивільного захисту і підготовки до можливих воєнних загроз. Досвід минулих поколінь із часів протистояння НАТО і Варшавського договору знадобився знову.

За інформацією видання DW

Читати також:

Лише 14% німців вірять у перемогу України у війні

Світлина з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja