Німецька економіка у 2023 році скоротилася на 0,3% через інфляцію та процентні ставки

За попередніми даними Федерального статистичного відомства Німеччини, економіка країни скоротилася минулого року на 0,3% на тлі високої інфляції, підвищення процентних ставок та уповільнення світової економіки. Для порівняння, у 2022 році ВВП Німеччини зріс на 1,8%.

На думку експертів, гальмування німецької економіки спричинило одразу декілька чинників. По-перше, рекордний рівень інфляції стримував споживчий попит домогосподарств. По-друге, Європейський центробанк боровся зі зростанням цін шляхом підвищення процентних ставок до найвищих позначок в історії. Через дорогі кредити багато німців були змушені відмовитися від купівлі нерухомості.

Окрім того, експортерам ускладнювало життя уповільнення світової економіки та падіння попиту на зовнішніх ринках. Свою негативну роль зіграли й політичні фактори – наприклад війна, розв’язана Росією проти України, внутрішні конфлікти навколо держбюджету ФРН тощо.

Перспективи на 2024 рік також виглядають похмурими через невизначеність державної підтримки та небажання бізнесу інвестувати за таких умов. У німецькому Інституті економічних досліджень прогнозують на цей рік помірне зростання ВВП на рівні 0,6%, а економісти Commerzbank – нове падіння на 0,3%.

При цьому Німеччині минулого року вдалося скоротити дефіцит держбюджету, попри високі відсоткові ставки та субсидування енергоносіїв. Він становив 82,7 млрд євро – на 14 млрд менше, ніж у 2022 році.

Отже, через комплекс економічних та політичних факторів Німеччина увійшла у 2023 рік зі спадом ВВП у 0,3%. А перспективи виходу з кризи та надалі залишаються туманними.

Джерело : DW

Читати також:

Економіка Німеччини скоротилася на 0,1% за підсумками III кварталу

Прогноз Ifo: німецька економіка може скоротитися на 0,4% у 2023 році

Німеччині доведеться вибирати між своєю економікою та допомогою Україні — WSJ

Світлина з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja