Звукова зброя російських спецслужб вперше була використана в Німеччині

В останні роки у різних куточках світу зафіксовано численні випадки так званого “гаванського синдрому” – нападів із використанням малопомітної звукової зброї на західних, переважно американських, дипломатів та їхніх родичів. Ці інциденти викликають серйозне занепокоєння в спецслужбах багатьох країн.

Журналістське розслідування видань The Insider, Spiegel та 60 Minutes виявило, що перші напади такого роду, ймовірно, сталися ще у 2014 році у Франкфурті, за два роки до подій у Гавані, де синдром і отримав свою назву. Тоді кілька чиновників уряду США зазнали впливу специфічних низькочастотних звуків, що спричинило у них запаморочення, сильні головні болі, втому, безсоння та знесилення.

“Замість розслідувати ці випадки у 2014 році, уряд США вирішив відвернутися та вдавати, ніби нічого не трапилося”, – зазначає Марк Лензі, нинішній співробітник Державного департаменту США, який був обізнаний про два такі напади на території консульства та житлового комплексу.

Після того сталася низка аналогічних інцидентів у різних країнах світу. За даними розслідувачів, відповідальність за ці акції несе підрозділ російської розвідки ГРУ №29155, причетний також до спроби отруєння колишнього агента ГРУ Сергія Скрипаля у Великій Британії 2018 року.

Масштаби та наслідки застосування Росією звукової зброї проти іноземних дипломатів змушують розглядати це питання як серйозну загрозу міжнародній безпеці. Журналістські матеріали привертають увагу світової громадськості до цієї проблеми та підкреслюють необхідність ретельного розслідування таких випадків і вжиття належних контрзаходів.

Джерело: Bild, CBS News

Читати також:

Німеччина посилює захист від російського шпигунства після витоку запису

Роберт Хабек став жертвою російських пранкерів

Світлина згенерована за допомогою ШІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja