Легалізація канабісу в Німеччині під загрозою провалу

Плани міністра охорони здоров’я Карла Лаутербаха щодо декриміналізації вживання марихуани зустрічають все більший опір у власній партії.

Справа, здавалося, була вирішена. На початку грудня з коаліції повідомили, що всі деталі узгоджено і закон про легалізацію канабісу тепер буде прийнятий Бундестагом. Від квітня в Німеччині можна буде легально курити марихуану – володіння до 25 грамів канабісу буде безкарним, вирощування до трьох рослин для власного вжитку та створення об’єднань виробників стане можливим. Кабінет міністрів уже схвалив це в серпні 2023 року.

Однак у грудні голосування за закон все ж таки зняли з порядку денного. Тоді це назвали суто косметичним рішенням: казали, що не хочуть приймати легалізацію посеред бюджетних суперечок – це матиме поганий вигляд. Але після Різдва, мовляв, все буде готове.

Серед соціал-демократів дедалі більше противників легалізації

Цього тижня Бундестаг збирається на перше в новому році засідання. Однак затвердження закону про канабіс знову застопорилося. Його поява у порядку денному цього разу вкрай малоймовірна, кажуть у СДПН. Проти планів міністра охорони здоров’я Карла Лаутербаха є запекла опозиція – у власних лавах, насамперед серед політиків, що опікуються внутрішніми справами та транспортом. Серед соціал-демократів дедалі більше противників легалізації. “Абсолютно незрозуміло, чи вдасться це зробити”, – кажуть у партії. Простіше кажучи, закону про канабіс загрожує провал.

Особливі застереження є в міністрів внутрішніх справ земель, а також у федерального міністра внутрішніх справ Ненсі Фезер (СДПН) – і більшість у фракції Бундестагу зараз дуже невизначена. З міністерства Фезер наголошують, що вони не ставлять палки в колеса, але є класичні аргументи безпеки проти. У розпорядженні газети Süddeutsche Zeitung є відповідна критична внутрішня доповідь, підготовлена Федеральним кримінальним управлінням (BKA) за дорученням конференції міністра внутрішніх справ. І вона спростовує один з основних аргументів на користь легалізації – розвантаження поліції. “У цілому можна констатувати, що на правоохоронні та органи контролю федеральних земель ляжуть додаткові завдання та витрати”, – йдеться в доповіді.

Там також наголошується, що внаслідок легалізації на поліцію може значно збільшитися навантаження у сфері контролю за дорожнім рухом. Адже зросте “ймовірність негативного впливу на безпеку дорожнього руху”. Можуть стати частішими випадки водіння в стані наркотичного сп’яніння. “Тому видається доцільним щонайменше тимчасово посилити контрольну діяльність поліцейських патрулів, аби чітко дати зрозуміти, що водіння під впливом канабісу (та інших наркотиків) і надалі заборонене”. Щоправда, первинна мета легалізації – розвантаження правоохоронців – уже не фігурує в останньому законопроекті.

У доповіді BKA також сказано, що необхідно проводити поліцейські рейди як щодо допустимої кількості канабісу до 25 грамів, так і дотримання заборон, наприклад біля шкіл і дитсадків, у радіусі 200 метрів навколо них. Все це вимагає контролю, адже вживання канабісу має заборонятися в присутності осіб до 18 років, а також у спортивних об’єктах загального користування, у пішохідних зонах з 7 до 20 години.

Читати також:

Незабаром в Німеччині буде легалізовано вживання канабісу

Попередження медиків: легалізація канабісу становить загрозу для молоді

Світлина згенерована за допомогою ШІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Optimized with PageSpeed Ninja